Výstava představuje nejen vítězný, ale i ostatních patnáct návrhů, jež se v soutěži sešly. Zahrnuje rovněž protokol ze zasedání poroty soutěže. „Změna tváře našeho centra je totiž natolik razantní zásah do života města, že je třeba, aby o něm věděl každý co nejvíce," řekl Radovan Necid, meziříčský starosta.

Na vernisáži se sešli zástupci města i architekti. Úvodní slovo pronesl David Vávra, jenž byl předsedou soutěžní poroty. Meziříčítí se mohli zúčastnit také besedy s autory vítězného návrhu architektem Davidem Mikuláškem a jeho kolektivem.

Město připravilo k soutěži i sborník. „Bude v prodeji na výstavě i v městském informačním centru a v programovém oddělení Jupiter clubu a dostupný bude rovněž v elektronické verzi na webu města," zmínil Necid.

Návrhy na proměnu meziříčského Náměstí a přilehlých ulic vznikaly od dubna, přihlásilo se šestnáct ateliérů. Při hodnocení soutěže se sedmičlenná porota vzácně shodla, první tři místa určila jednomyslně. „Jsem velmi rád, že jsme zvolili právě takovouto soutěž. Byla transparentní, všechny návrhy byly anonymní. Diskuse, jež jsme nad nimi vedli, byly zajímavé a přínosné. Svůj názor na jednotlivé studie jsem si při nich upravoval, ale otipoval jsem si je hned na začátku. Je zajímavé, že konečné rozhodnutí bylo tak jednoznačné," řekl meziříčský starosta Necid, který byl také členem poroty. „S vítězným návrhem jsem velmi spokojený," dodal.

Za nejlepší návrh získali David Mikulášek, Linda Boušková a Filip Musálek odměnu ve výši 150 tisíc korun. Město ovšem finančně ocenilo rovněž další soutěžní návrhy.

Náklady na proměnu Náměstí by podle Necida neměly převýšit padesát milionů korun. „Když přestavbu schválí zastupitelstvo, příští rok bychom chtěli projektovat a pak začít s přestavbou. Možná bude etapová, abychom nemuseli na delší dobu zavírat celé Náměstí," doplnil Radovan Necid.