Služby lidem, kteří potřebují pravidelnou pomoc kvůli onemocnění stařeckou nebo jinou demencí a Alzheimerovou chorobou, poskytuje ve Žďáře Seniorpenzion Fit. Tam je nyní k dispozici čtyřicet lůžek. „To je ale nedostačující, protože dalších padesát až šedesát lidí, kteří potřebují celodenní péči, je nyní umístěno v domě s pečovatelskou službou či domově klidného stáří. Ty ovšem zase nemají potřebné technické zázemí," informoval Josef Klement, místostarosta města.

Radní tedy požádali krajský úřad, aby na území Žďáru vystavěl nový domov se zvláštním režimem. Pokud zařízení vznikne, bude právě Kraj Vysočina jeho zřizovatelem.

„Při posledních jednáních s krajem, která jsem vedl, byl radní Petr Krčál ochoten o možnosti výstavby a provozu domova jednat, a to zejména proto, že veškerá pobytová zařízení na území města má na svých bedrech Žďár nad Sázavou," připomněl místostarosta Klement.

Žďárská radnice navrhla pro zřízení domova využít budovu v Komenského 8. Sídlila tam praktická škola. „V současné době tyto prostory opouští speciální pedagogické centrum. Od 1. září bude sloučeno s pedagogicko-psychologickou poradnou ve Smeykalově vile," doplnil Josef Klement. Podle něj se bývalá škola zdá krajským radním i vedoucím odborů sociálních věcí vhodná pro přestavbu na zařízení pro seniory. „Zřízení nového domova ve Žďáře nad Sázavou budeme podporovat," nechal se slyšet radní Kraje Vysočina pro sociální otázky a rodinnou politiku Petr Krčál.

Vybavit nový domov pro staré lidi v okresním městě sto až sto dvaceti lůžky objekt v Komenského 8 svou stavební dispozicí umožní. Kraj se podle Klementa zavázal, že bude jednat s projekční firmou, která se specializuje na projekty domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem.

Pokud vše bude probíhat bez komplikací, může dům pro seniory ve Žďáře vzniknout za tři roky. „Nyní je vše v jednání. Musí proběhnout schvalovací kolečko a potřebné peníze je třeba zahrnout do střednědobého plánu krajských investic," doplnil Josef Klement.

Lůžka v plánovaném zařízení pro seniory mají sloužit pro potřeby obyvatel Žďáru a jeho spádového obvodu. Koordinace provozu domova bude na zřizovateli, tedy krajském úřadu. „V průběhu přípravy projektu budeme informováni, jak by vše mělo vypadat, a také budeme mít možnost záměr připomínkovat," dodal Zdeněk Navrátil, žďárský starosta.

Na Vysočině plánují stavby nových domovů pro seniory radnice i soukromníci. Kraj připravuje zásady pro jejich zařazování do krajské sítě sociálních služeb čerpajících peníze ministerstva práce, případně i kraje.

Projekty na stavbu nebo rozšiřování domovů důchodců připravují i některá města, kupříkladu Chotěboř a Havlíčkův Brod, chtěla by na ně čerpat evropské dotace. „Radnice své záměry s krajem konzultují," podotkl krajský radní Petr Krčál. Podle něj je nedostatek lůžek v domovech důchodců na Havlíčkobrodsku a na Jihlavsku. Posílit by potřebovaly i ubytovací kapacity ve Žďáru nad Sázavou.

Peníze od letoška rozděluje kraj

Peníze na sociální služby rozdělují od letoška kraje, předtím to dělalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Na Vysočině bylo od začátku roku přerozděleno přes 410 milionů od ministerstva, o další peníze podle Krčála ještě kraje usilují. Na sociální služby přispívá také kraj, v posledních letech ročně zhruba 120 miliony korun. O letošním příspěvku rozhodne krajské zastupitelstvo v červnu.