Během první poloviny letošního roku v Ochoze vznikne celkem třicet kilometrů singltreků. První trasa se neoficiálně otevře už v květnu při příležitosti konání světového poháru v horských kolech.  Světový závod bikerů se v Novém Městě na Moravě uskuteční 24. a 25. května a první singltrek, už je skoro hotový. Dělníci v některých úsecích již položili svrchní vrstvy.

Širší než obvykle

Kolemjdoucího nejvíc upoutá šířka této tratě. Klasický singltrek má být trasa, na které se dva cyklisté jen stěží vyhnou, měla by mít šířku kolem osmdesáti, maximálně jednoho sta centimetrů. Ovšem první singltrek v Ochoze je mnohem širší, měří skoro dva metry, a to proto, že je určen především rodinám a vozíčkářům. Radnice chce totiž v rámci čtyř různých stupňů náročnosti stezek vytvořit i zvlášť jednoduchou a prostornou, po které by mohli jezdit také handicapovaní.

Nejjednodušší singltrek se vine v prostoru mezi Vysočina arenou, skautskou chatou Mercedeska a novoměstským Koupalištěm. „Jinak ale singltreky nebudou žádné dálnice. Do přírody chceme zasahovat co nejméně. Podklad stezek je pak z přírodních materiálů," nechal se slyšet trasér stezek Lukáš Vlach.

Po drobném redakčním otestování lze konstatovat, že první singltrek má dostatečně pevný podklad, který by mohl obstát i za deště. Zároveň se také velmi atraktivně klikatí v nejznámějších částech Ochozy.

Stezky pro bikery, které vzniknou u Vysočina areny v lesích Ochoza a Plačkovec měly původně stát zhruba patnáct milionů korun. Dotace z regionálního operačního programu činila zhruba třináct milionů. „Podařilo se nám ale nakonec vysoutěžit cenu, která se dostala pod deset milionů, což vedlo i ke snížení i dotace. Nicméně ušetřila se přibližně třetina předpokládaných nákladů," konstatoval starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Na severu už jezdí

Singltreky jsou novou formou terénní cykloturistiky. V Česku už si přízeň sportovců stihly získat teprve dvě tyto atrakce. Fungují u Nového Města pod Smrkem v Jizerských horách a v okolí Černé Vody na Jesenicku. „Zájem o lesní stezky ve Frýdlantském výběžku každoročně roste, loni se po nich odhadem projelo asi čtyřicet tisíc lidí," řekla za Singltrek Centrum v Novém Městě pod Smrkem Hana Hermová.

„Pravděpodobně hraje velkou roli osobní doporučení lidí, kteří si pobyt na singltreku užili a vyprávějí o tom svým přátelům a známým," míní Hermová. Na tratích prý převládají Češi, Němci a Poláci, ale podle Hermové organizátoři zaznamenali také návštěvníky z Británie, Finska, Dánska, Itálie či Nového Zélandu.