„Původně jsme chtěli začít hned po Novém roce, ale nakonec jsme se rozhodli to posunout až tak na březen," konstatoval starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska.

Postupná modernizace interiérů jednopokojových bytů pro seniory, kterých je v domě 110, je odhadována na několik let, záleží na tom, po kolika bytech naráz se budou přestavby provádět.

Čtyři nad sebou

„Začneme se čtyřmi byty nad sebou po jednotlivých stupačkách, abychom zjistili, co všechno taková oprava obnáší. Pak se uvidí," připomněl bystřický místostarosta Josef Vojta s tím, že záleží i na finanční situaci města, zda se bude opravovat po čtyřech, osmi či třeba dvanácti bytech naráz.

Bystřická radnice je po dobu oprav povinna dotčeným nájemníkům zajistit náhradní bydlení. „Máme tři byty volné, takže na měsíc či šest týdnů, podle toho, jak bude přestavba dlouho trvat, tam nájemníky přestěhujeme. Další možnosti náhradního bydlení jsou na sídlišti," přiblížil Karel Pačiska.

Stavební akce naváže na rekonstrukci rozvodů sítí na chodbách „dépéesky", která se uskutečnila loni. Na přebudování jedné malometrážní bytové jednotky je třeba 250 tisíc korun, takže první čtyři byty vyjdou na milion.

V jednopokojových bytech po rekonstrukci přibudou kuchyňské linky a modernizací projdou i sociální zařízení. „Kdysi to bývala ubytovna pro horníky, takže v pokojích kuchyňské linky nebyly. To se ale po rekonstrukci změní, v bytech se upraví také rozvody vody a odpady," doplnil Vojta.

Bystřice vlastní celkem 1847 bytů v bytových domech, které v průběhu let postupně revitalizuje.