Někteří usedlíci nesouhlasí s posledním navrženým zvětšení objemu výroby, obavy mají především z nárůstu míry zápachu a nepořádku. Dále se bojí silnějšího hluku a obecně negativního vlivu provozu farmy na životní prostředí.

Dostavbu farmy Záhoří obec schválila v únoru 2014. „Hned o čtyři měsíce později ale investor podal další záměr na rozšíření provozu," uvedla Pavla Krejzlová, starostka Netína. Aktuálně tedy majitelé farmy usilují o další zvýšení kapacity hospodářských zařízení. S tím ale řada Netínských nesouhlasí.

„Schválili jsme původní záměr, který se už realizuje. Ten uváděl, že na farmě bude 134 krav, 96 kusů mladého dobytka, 300 prasat a 2 500 kuřat," informovala starostka. Teď farmáři chtějí rozšířit provoz tak, aby umožnil chovat 212 krav, 150 mladých dobytčat, 432 prasat a 8 030 kuřat. Podle starostky zvlášť v případě drůbeže a prasat připadá Netínským navýšení stavu příliš rozsáhlé.

Petici proti záměru podepsalo ve vsi se zhruba 250 registrovanými voliči 76 obyvatel. Petiční výbor pak 11 podpisových archů zaslal odboru životního prostředí krajského úřadu. Nyní se konalo v Netíně veřejné projednání dostavby stájí. Setkání se zúčastnilo přes sedmdesát lidí.

„Hlavním cílem veřejného projednání bylo obyvatele informovat, dát jim přesné údaje, aby se mohli detailně seznámit s tím, co tady má být postaveno," přiblížil Vladimír Eksler, předseda netínského petičního výboru.

Prostor k vyjádření měl investor, tedy František Němec, zástupci obce i kraje a zpracovatel posudku záměru. „Jsem ráda, že se lidé o tuto věc zajímají, je to důležité. Posudek vlivu na životní prostředí i záměr samotný mohl každý připomínkovat," řekla starostka.

Připomínky, jež zazněly při veřejném projednání, byly také zaslány krajskému úřadu k posouzení a vyjádření. Podle spolumajitele farmy Františka Němce nemusejí mít místní z rozšíření farmy obavy. „Nejvíc připomínek bylo k dopravní obslužnosti a k rozptylové studii, myslím však, že byly vysvětleny," řekl Němec.

Podnik v současné době realizuje dostavbu dle původního plánu, na tu má stavební povolení. „Od podání záměru ale uplynuly k této fázi skoro dva roky, za tu dobu se situace změnila. Jako firma se rychle rozšiřujeme, původní plán kapacity přestal stačit," vysvětlil Němec.

Němec konstatoval, že se snaží co nejvíc s obcí spolupracovat. „Vysvětlil jsem, že dodatečné navýšení kapacity stájí nebude mít negativní vliv na životní prostředí. Nabídl jsem požadované ozelenění areálu i další spolupráci, ohledně případných potíží se zápachem či dopravou zemědělské techniky a jejich zmírnění. V té vesnici žijeme všichni, a chceme tu žít dál. Stavím v obci, kde sám bydlím a kde chci, aby v budoucnu žily i mé děti. O spolupráci se tedy rozhodně snažím," dodal František Němec.

Podle svých slov zúčastnění doufají, že řešením sporu neutrpí jejich dobré vzájemné vztahy. „Za obec chci připomenout, že si práce pana Němce a toho, že podniká právě tady, vážíme," řekla starostka Krejzlová. Farma zaměstnává osm obyvatel Netína.

----------

Z petice podepsané v Netíně:*

„My, podepsaní obyvatelé Netína a rekreačních nemovitostí v Netíně, žádáme, aby záměr Dostavba stájí Farmy Záhoří, Netín se zvýšením kapacity stájí pro chov prasat, kuřat, hovězího dobytka a stavbu jatek, byl upraven a realizován se stavem původně schváleným a v kontrolovatelné a obcí vymahatelné podobě, jež nezhorší podmínky k bydlení i rekreaci. Navržený záměr nedává občanům záruky, že po realizaci nebudou nad únosnou míru obtěžováni hlukem, zápachem, otřesy, nepořádkem z dopravy i provozu areálu.

* text je redakčně zkrácen