„Prezident Miloš Zeman potvrdil účast, přijede krátce před začátkem akce, zhruba mezi půl druhou a tři čtvrti na dvě," uvedl starosta Třech Studní Miloš Brabec. „Doufáme, že nám vyjde počasí," dodal Brabec s tím, že při dešti se akce uskuteční v prostorách Hotelu Horník.

Námětem pro kantátu Bohuslava Martinů se stala báseň Miloslava Bureše Píseň o studánce Rubínce. Bureš ji složil v roce 1954 na břehu rybníka Sykovce ve Třech Studních, o rok později ji Martinů zhudebnil. Premiéra kantáty se uskutečnila 7. ledna 1956.

Báseň Martinů připomněla nejenom jeho lásku k Vysočině, ale i vzpomínky na pobyt ve Třech Studních v červenci 1938, kam přijel na pozvání své žačky, brněnské dirigentky a skladatelky Vítězslavy Kaprálové. Žena, která zemřela v roce 1945 ve svých pětadvaceti letech v exilu v jihofrancouzském Montpellier na tuberkulózu, stačila zkomponovat pětadvacet skladeb, dirigovala Českou filharmonii v Praze i Orchestr BBC v Londýně.

Obě významné osobnosti připomíná pamětní deska na hotelu U Loubů a na vilce číslo 29, kam Kaprálovi kdysi do Třech Studní jezdili. Studánka Vitulka v lesním amfiteátru je pojmenovaná po Vítězslavě Kaprálové a její pamětní deska byla v místě odhalena v roce 2003.