Hned po příjezdu ho čekalo milé překvapení, o které se postarali speciálně složenou písní žáčci ze sboru Heřmánek. „Původní písničku, kterou jsme předvedli v rámci soutěže Vesnice roku, jsme přetextovali právě pro příležitost prezidentské návštěvy u nás v Heřmanově. Pilně jsme zkoušeli, aby vše dopadlo na výbornou,“ poznamenala vedoucí sboru Lucie Laubová.

Zeman poté pohovořil v soukromí se zastupiteli Heřmanova a posléze se přesunul na náves, kde po úvodních projevech starostky Pavly Chadimové a vysočinského hejtmana Jiřího Běhounka došlo na samotné dotazy obyvatel. Hovořilo se mimo jiné o milosti, kterou dal Jiřímu Kájinkovi, o tom, kolika jazyky hovoří, o nutnosti zřizování hospiců v České republice či co považuje za svůj největší životní úspěch. „To, že jsem zplodil dvě děti, což je samo o sobě výkon, který upřímně řečeno není hoden zvláštní pozornosti. Syn je lékař, slouží lidem. Dcera teprve začíná studovat, ale doufám, že lidem bude také užitečná,“ řekl Miloš Zeman.

Zdroj: Deník/ Helena Zelená Křížová

Prozradil, jak velkou část ze své výplaty dává na Fond ohrožených dětí, konkrétně na Klokánka. Dle jeho slov je to něco přes 600 tisíc korun ročně. Rovněž pochválil heřmanovskou starostku za její práci a naopak kritizoval hejtmana Běhounka. „Vzpomínám si na jeden výrok z bible, který říká: Betléme, nejsi nejmenší mezi městy judskými. Heřmanove, nejsi nejmenší mezi obcemi a městy Vysočiny, protože důležité není, jak je obec veliká, ale to, jací lidé v ní žijí. Znám velká města, kde žijí malí lidé, a díky bohu, tady jsem mezi lidmi, kteří, jak už jsem se přesvědčil, pro svoji obec dokáží mnoho udělat. A zcela právem získali cenu kraje za Vesnici roku 2017,“ uvedl prezident. „Doufám, že se hejtman plácne přes kapsu a trochu zvýší odměnu za vítězství vzhledem k tomu, že kraj hospodaří s přebytkem,“ dodal Zeman. Kvitoval i boj obce s dvěma sty obyvateli o zachování kamenné pobočky České pošty.

„Historii obce jsem prostudoval do možných i nemožných podrobností a nenašel jsem nic, co bych mohl kritizovat, což je mi líto, protože já rád kritizuji. Tak jsem zkritizoval aspoň pana hejtmana, že vám chce dát málo peněz,“ poznamenal dále český prezident.
Z rukou Pavly Chadimové převzal dary v podobě makových buchet, které má rád, nechyběly místní produkty jako heřmanovská jeřabinka a slivovička, bylinky i publikace o obce a další dárkové předměty. „A také jsme prezidentu věnovali jednu velkou vzácnost, heřmanovskou kouli,“ vyjádřila se Chadimová.

Prezident Miloš Zeman přijel na návštěvu Vysočiny.
Prezident Zeman byl na třídenní návštěvě Vysočiny

Prezident na oplátku pověsil na obecní prapor prezidentskou stuhu s přáním, aby do Heřmanova jezdili v dalších desetiletích či staletích i další čeští prezidenti.

K obědu si dal polévku s knedlíčky a kuřecí a vepřový plátek se šťouchanými bramborami. Kromě koláčků mu místní kuchařky připravily jednohubky, chlebíčky a napekly trubičky. Jednou z kuchařek byla Anna Dočkalová. Trubičky, udělala jich asi 150, dle svých slov kvůli Miloši Zemanovi naplnila krémem s dia cukrem. „To, že prezident přijede zrovna k nám, to se stane jednou za sto let. Je to velký zážitek, protože do Prahy se moc nedostaneme,“ vyjádřila se vitální seniorka, která původem pochází ze Slovenska, ale v Heřmanově žije od roku 1968.

Radost neskrýval ani další z „domorodců“ a člen tamního sboru dobrovolných hasičů Josef Holánek. „Všichni jsme nadšení. Je to pro nás velká sláva, když do takové malé obce přijede prezident,“ řekl Holánek.

A spatřit prezidenta Miloše Zemana na vlastní oči si nenechal ujít ani Vlastimil Dočkal z Velkého Meziříčí. „Přijeli jsme sem jen kvůli němu. Byl úžasný. Přeji mu hodně zdraví a štěstí, a aby byl znovu zvolen,“ nechal se slyšet Dočkal.