Potřebný počet šesti hasiček splnily letos a zapsaly se pod okrsek Dolní Rožínka, první sezonu zahájily zdárně druhým místem v soutěži.

„Čekala jsem na ženské družstvo deset let, snažila jsem se sehnat lidi, ale ještě donedávna jsme u hasičů byly jen dvě,“ říká první roženská hasička Dana Mrňousová. Jejich velitelem se stal Pavel Sedlák, který je na závod připravoval skoro dva měsíce. Na hasičském klání na Dolní Rozsíčce v květnu tak uspěly v konkurenci tradičních sborů jako Blažkov, Bukov nebo Zvole, obsadily druhé místo s časem jedna minuta a deset sekund.

V Rožné mají kvalitní hasičské zázemí, dva mužské týmy, dorostence i děti. Vznik ženského sboru tak měl ve vesnici podporu, muži chodili trénovat s novými hasičkami a připravovali je na závod. „Ženských družstev je obecně málo, třeba Blažkov nebo Bukov už fungují léta a není divu, že patří mezi favority. Jsme rády, že se nám hned napoprvé podařilo dostat se na stupně mezi mnohem zkušenější týmy,“ hodnotí vstup do hasičů Mrňousová.

„Soutěžit nás bavilo, jezdili bychom častěji, ale další závod je až za rok,“ říká Mrňousová. V příští sezoně chtějí hasičky nadále trénovat a navázat na zdárný začátek. Jejich cílem je také přilákat do sboru nové posily.

Gabriela Pišínová