„V tomto případě se dá doporučit jenom to, aby lidé do oblastí s výskytem eboly nejezdili. A to do té doby, než bude k dispozici očkovací vakcína," uvedl lékař Miroslav Kříž ze žďárské ordinace cestovní medicíny, která sídlí v objektu hygienické stanice.

Chorob, kterými se lidé mohou při cestách do tropických oblastí nakazit a jež jim nezřídka přinesou značné zdravotní problémy, je však celá škála. „Nejčastěji lidem hrozí žloutenka typu A, břišní tyfus nebo malárie," sdělila vedoucí epidemiologie územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Mezi tropické choroby patří žlutá zimnice, žloutenky, cholera, meningitida, horečka dengue, ebola, spavá nemoc, lepra. „A mnoho dalších. V tropech je jedním z největších problémů nedostatečná hygiena a nedostatek kvalifikovaných lékařů," připomněl Miroslav Kříž.

Proti některým tropickým nemocem očkování existuje. Podle Kříže by tak člověk před odjezdem do rizikových oblastí měl alespoň v dvouměsíčním předstihu navštívit pracoviště cestovní medicíny, zkonzultovat aktuální epidemiologickou situaci v konkrétní lokalitě a nechat si sestavit očkovací plán. Minimálně dva týdny před odjezdem by se měl nechat očkovat proti břišnímu tyfu například ten, kdo míří do některých zemí ve Středozemí nebo třeba do Indočíny. Injekce za 550 korun zajistí ochranu na tři roky.

Očkování proti žluté zimnici je někde povinné, kupříkladu pokud turista zamíří na safari do rovníkové Afriky či do Peru. Dávka za pětistovku vydrží na deset let. „Očko- vat se musí deset dnů předem a je povinné to mít vyznačeno v mezinárodním očkovacím průkazu. Pokud by bylo očkování mladší deseti dnů, nechají člověka na hranicích, dokud tato podmínka nebude splněna," připomněl Kříž.

Aplikace vakcíny proti meningokoku typu A+C se do- poručuje v rovníkové Africe i v Indočíně. Před cestou do malarických oblastí se podávají antimalarika. Důležitá je i ochrana před komáry, kteří onemocnění přenášejí.