Pro pravoslavné věřící však právě dnes nastal Štědrý den. Podle juliánského kalendáře, který platil před staletími i v zemích koruny české, se slaví o třináct dnů později než katolické Vánoce.

V Jezdovicích na Jihlavsku v rodině Vladimíra Jeremiáše Cvaka, řeckým biskupem vysvěceného pravoslavného kněze, čeká na svůj čas vyzdobený vánoční stromek. Štědrovečerní večeře bude skromná s postními pokrmy. Dojde i na malé dárky pro děti a dospělé.

„Štědrý den se Štědrým večerem není ještě oslava Kristova narození, je to spíš předsvátek, ale už v něm je cítit oslava. Nicméně ještě na celý den platí přísný půst. Nesmí se maso, mléko, vejce ani olej či ryba. Ale pro děti to nemusí platit,“ přiblížil Deníku kněz Jeremiáš.

Jeho rodiče, žijící též v Jezdovicích, zvou rodinu syna na Štědrý den o katolických Vánocích k sobě domů.

Pravoslavné neruší předvánoční shon

„Tam si děti dopřejí kapra a my dospělí slavíme Vánoce jako celá rodina, neboť to neodporuje duchu křesťanství o Vánocích mezi všemi lidmi. Má to pro nás jednu obrovskou výhodu, že o pravoslavných Vánocích už můžeme myslet jenom na církevní oslavy a neruší nás povinnosti, jako je třeba shánění dárků,“ doplnil kněz Vladimír Jeremiáš.

Vedle rodinného domu, kde žije rodina s pěti dětmi v duchu řeckého pravoslaví, září novotou pravoslavná kaple. Postavil ji Vladimír Jeremiáš. Vyšší svěcení ji možná časem povýší na chrám.

„Na bohoslužby chodíme my s dětmi jako sedmičlenná rodina a naši rodiče, i když nejsou pravoslavní. Čas od času přijíždějí hosté ze Slovenska a Polska i tuzemští spoluvěrci,“ upřesnil pravoslavný kněz.

Církevní správou patří kněz Vladimíř Jeremiáš k řecké pravoslavné cirkvi tzv. v ohrazení, jež je v pravoslavné víře minoritou.

„V tuzemsku je nás pětadvacet věřících. Na Jihlavsku se setkáváme jak kdy, obyčejně v devíti,“ upřesnil kněz Vladimír Jeremiáš.

Vystudovaný mechanik obráběcích strojů, rekvalifikovaný zedník a nyní lesní dělník a kněz se nebrání myšlence, že by se stal privátní chrám jakousi pobočkou řeckého kláštera, v němž sídlí duch jeho víry.