Podle organizátorů zatím žádný český handicapovaný sportovec podobný výstup oficiálně neuskutečnil. „Mimo rekordu je ale naším hlavním cílem charita. Z finančního výtěžku akce bychom chtěli podpořit činnost Tělovýchovné jednoty v Březejci," konstatovala za pořadatele akce Ivana Hladíková.

Zdolají i Everest?

Diváci, kteří přijdou handicapovanou sportovkyni a tělovýchovnou jednotu podpořit, se mohou stát aktivními účastníky druhé části programu, při níž bude ve hře další husarský kousek společné zdolání Mount Everestu. „Pokud sečteme společně nastoupané metry k vyhlídkové plošině ve výšce dvaatřiceti metrů, mohli bychom pomyslně překonat celkovou výšku nejvyšší hory světa Mount Everestu. Ten je jak známo vysoký 8 850 metrů, takže bude nutné, aby v neděli na rozhlednu vyšplhalo nejméně 277 lidí," konstatovala Ivana Hladíková.

Zatímco výstup sportovkyně bude trvat jen krátce, druhý společný výstup veřejnosti se protáhne na několik hodin. „Naráz všichni na rozhlednu pochopitelně nemohou," upozorňuje organizátorka. Pokus Michaely Zdráhalové je naplánován na nedělní jedenáctou hodinu. Čas na „překonání" Mount Everestu pak lidé budou mít až do pěti hodin odpoledne.

Michaela Zdráhalová je hráčka boccii, sportovní obdoby hry pétanque pro handicapované. Trénuje v TJ Dětské středisko Březejc a navštěvuje tamní stacionář. Mladá žena těžce fyzicky postižená vlivem dětské mozkové obrny a zrakové vady se v boccii díky usilovnému tréninku dostala do 1. ligy. 

Tělovýchovná jednota Dětského střediska Březejc na Velkomeziříčsku byla založena v září roku 1994. Motivací pro její vznik bylo umožnit provozování paralympijských sportů místním postiženým dětem a mládeži. Ti, kteří si v nabídce vybrali svůj sport, pravidelně trénují. Odměnou jsou jim výjezdy na republikové závody a turnaje.

Rozhledna na Fajtově kopci je otevřena od konce června. Z nové dominanty Velkého Meziříčí je vidět dálniční most Vysočina a až sedmdesát kilometrů vzdálené okolí. Nápad postavit na Fajtově kopci vyhlídkovou věž vzešel před několika lety ze Ski klubu Velké Meziříčí.