„Prostřednictvím ankety v rámci veřejného projednávání se chceme s občany města poradit o tom, jak vyřešit novoměstský spor týkající se toho, zda město potřebuje více a dříve spíše multifunkční sportovní halu, anebo plavecký bazén," vysvětlil starosta Nového Města Michal Šmarda.

Lákadla za účast

Anketa se uskuteční na konci října a podle vyjádření šéfa radnice půjde zřejmě o největší veřejnou diskuzi, jakou dosud ve Městě zažili. Jak Šmarda dodal, všichni Novoměšťané obdrží do schránek hlasovací tiskopisy s tím, že výsledek ankety by měl být v průběhu měsíce listopadu vyhodnocen. Konečný verdikt zůstane ovšem na členech zastupitelstva.

„Abychom zabránili případnému falšování či manipulacím, anketní lístky budou lidmi staršími patnácti let podepsány. Vzhledem k tomu, že chceme, aby byla účast co nejvyšší, zmiňované lístky zařadíme do slosování o ceny. Hlasující tak mohou vyhrát například televizor, ponorný mixér nebo topinkovač," řekl Šmarda.

Zatímco s umístěním sportovní haly za zhruba 50 milionů korun se počítá v ulici Tyršova namísto stávajícího tělovýchovného střediska, do plaveckého bazénu za zhruba 85 milionů korun by Novoměstští chodili do ulice Hornické. Na oba záměry byli již vysoutěženi architekti, kteří do čtrnácti dnů předloží upravené studie města.

„Osobně bych spíše uvítala plavecký bazén, protože do tělocvičen sportovat nechodím. To si raději vyjdu do přírody na procházku nebo sednu na kolo. Z pohledu potřeb sportovních oddílů a zájmových uskupení by se ale asi více využila právě ta multifunkční hala," tvrdí Novoměšťanka Jana Fialová.

Za halu lobuje i Jiří Novotný. „Ve Žďáře nyní otevřou aquacentrum, může se přece jezdit tam," míní Novotný.

Ještě do dvou let

S realizací projektu, který si získá na svoji stranu více obyvatel, a posléze i zastupitelů, chtějí podle starosty začít ještě v tomto volebním období.

„Druhý projekt se tím ale rozhodně neodsuzuje k věčnému zatracení. Bude se na něm dál pracovat, a to tak, aby v okamžiku, kdy se dají novoměstské finance po prvním velkém investičním projektu zase dohromady, mohl být zahájen," nechal se slyšet starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

„Veřejné projednání záměrů se uskuteční v pondělí 22. října v 17 hodin v kulturním domě," doplnila informace Alena Lukášová, vedoucí městského odboru školství, kultury, cestovního ruchu a sociálních věcí.