„Meziříčští se na mě již obrátili několikrát s tím, jestli si z nich snad dělám legraci. Během léta jsem se s tím už set-kal několikrát. Lidé mi říkají, že na jedné straně hovořím o tom, že úspěšně bojujeme proti ‚šmejdům', a na druhé straně že tady poštovní doručovatelé provozují podomní prodej," uvedl ke stížnostem starosta Necid s tím, že obyvatelé města pod dálničním mostem se na radnici s tímto problémem v poslední době obracejí často.

Od roku 2011 platí ve Velkém Meziříčí tržní řád, který podomní prodej zakazuje. Právě podomní nabídku různých finančních produktů například stavební spoření, penzijní pojištění, ale podle Meziříčských poštovní doručovatelky praktikují.

„Mně se také stalo, že mi listonoška nabízela spoření. Já si to nepřeji. Stačí, že se vás ptají dokola pokaždé, když přijdete na poštu. Tam to ale ještě beru, i když mě to zdržuje je to jejich práce, a mají to podle mě nařízené. Když mi ale někdo donese poštu domů, tak už to fakt nechci poslouchat," vyjádřila se Marie Lastovecká z Velkého Meziříčí.

Starosta Necid konzultoval celou věc s právničkou města Vilmou Drápelovou. Poté generálnímu řediteli České pošty Petru Zatloukalovi zaslal dopis, ve kterém žádá, aby se zaměstnanci České pošty takového jednání napříště zdrželi.

„Přece není možné, aby stát-ní podnik, jakým je Česká pošta, nutil svoje zaměstnance k podomnímu prodeji," řekl Deníku Radovan Necid. Podle jeho slov je smutné, když k tomu dochází. „Myslím si, že konání doručovatelů jako podomní prodej posoudit lze," nechal se slyšet starosta.

Záležitost s dopisem je „čerstvá". Ve Velkém Meziříčí teď tedy čekají, jak se ke stížnosti vyjádří vedení státního podniku.

„Dopis od pana starosty adresovaný generálnímu řediteli České pošty skutečně přišel a samozřejmě na něj odpovíme," reagovala včera na dotaz Žďárského deníku bez bližších podrobností mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Starosta v dopise ředitele pošt žádá, aby se způsob nabídky určitých služeb, tedy různých finančních produktů, ze strany zaměstnanců velkomeziříčské pošty změnil.

„V případě dalších kvalifikovaných podnětů od mých spoluobčanů bude město nuceno v této věci zahájit správní řízení," píše ve svém dopise generálnímu řediteli České pošty Petru Zatloukalovi meziříčský starosta.

Zákon o obcích klasifikuje porušení právních předpisů obce jako správní delikt se sankcí až do výše dvě stě tisíc korun.