Doprava na příjezdových silnicích dopoledne citelně zhoustl. V Novém Městě na ni dohlížely desítky policistů, a také dobrovolníci a brigádníci. Usměrňovat provoz pomáhalo dopravním hlídkám deset elektronických informačních tabulí se vždy aktuálními informacemi pro řidiče.

U Nového Města začala před polednem auta zaplňovat také louku nad nemocnicí, která se změnila v provizorní parkoviště. „Rozšíření ploch k parkování umožnily příznivé podmínky. Louka má kapacitu zhruba tři tisíce automobilů," informoval Jiří Pošvář za pořadatelský výbor. Z odstavných parkovišť mířili lidé do Vysočina Areny pěšky. Pořadatelé počítají v každý den závodů s účastí až třiceti tisíc diváků. Vstupenky na stadion jsou vyprodané, do prostoru kolem tratí mají návštěvníci vstup zdarma.

Na bezpečnost a pořádek dohlíží v průběhu třídenního šampionátu na osmdesát policistů, v denní i noční době. „Krajské ředitelství policie při přípravě opatření vyhodnotilo důsledně všechna rizika, která v dané lokalitě mohou hrozit," řekl včera krajský policejní ředitel Radek Malíř. Policisté detailně sledují plynulost dopravy.

„Naším dalším úkolem je zabránit kriminalitě, to znamená, aby nedocházelo k vykrádání či krádežím vozidel, kapesním krádežím, případně k další drobné trestné činnosti," řekl Malíř.

Policie vytvořila v novoměstském oddělení nepřetržitě fungující řídicí štáb. Policisté tam na obrazovkách sledují výstupy z třiačtyřiceti kamer ve městě i ve Vysočina Areně. Jak motorizované, tak pěší policejní hlídky jsou se štábem propojeny systémem GPS. "Na obrazovce tedy máme on-line přehled o tom, kde se která hlídka právě pohybuje. Na základě aktuálních potřeb, například nahlášení vloupání či dopravní nehody, tak okamžitě reagujeme vysláním nejbližší hlídky," doplnil Aleš Indra, zástupce velitele bezpečnostního opatření.

Kapacita parkovišť je podle Radka Malíře dostatečná. Jak uvedl, jen u Vysočina Areny je místo pro zhruba dva tisíce aut. Louka u nemocnice s dalším, improvizovaným parkovištěm je pak od arény vzálená jen patnáct minut cesty pěšky. Při příjezdu od Žďáru se neodbočí doleva k Vlachovicím, ale doprava na dočasnou odstavnou plochu. Dopravní policie a pořadatelé návštěvníky navádějí.

Autobusy pro fanoušky vozí diváky zdarma kyvadlově ve směru od Žďáru nad Sázavou, Fryšavy a Maršovic.

S pořádáním soutěží pomáhá asi čtyři sta padesát brigádníků i dobrovolníků, jen na parkovištích jich je kromě policistů kolem sedmdesáti. Program závodů, jízdní řády a organizační pokyny pořadatelé zveřejňují na www.vysocina-arena.cz.