Ve Žďáře pomáhají obětem domácího násilí a dalších trestných činů úředníci Probační a mediační služby. Poradna sídlí v Komenského ulici.

„V letošním roce řešili policisté na Žďársku 28 případů, které vykazovaly znaky domácí násilí. Ve dvou případech policisté na základě zákonných důvodů rozhodli o vykázání násilné osoby ze společného obydlí,“ uvedla policistka Stanislava Miláčková.

K jednomu takovému případu došlo na sklonku března v jedné obci na Velkomeziříčsku. Ženu tam v době napadl její blízký příbuzný. Třicetiletý muž dotyčnou nejprve častoval vulgárními výrazy a poté ji i fyzicky napadl. „Vzhledem k tomu, že se muž tohoto jednání dopustil již v minulosti a vzniklo riziko dalšího napadení, rozhodli policisté o jeho vykázání ze společného bydliště a bezprostředního okolí po dobu deseti dnů,“ uvedla k případu Miláčková. Zákon, jenž umožňuje vykázat agresora z bytu či domu na deset dní, začal platit před deseti lety. Tuto dobu nelze krátit ani se souhlasem ohrožené osoby.

Okamžiky domácího násilí prožila také Eva ze Žďárska. „První rok manželství byl krásný. Poté se dnes už bývalý manžel radikálně změnil, začal mě fackovat. Já ho milovala, vše jsem mu odpouštěla. Pak jsme spolu čekali dítě, jeho agresivní chování vůči mně se ale stupňovalo. Mlátil mě pěstí do obličeje, zamykal mě doma, s nikým jsem nemohla mluvit,“ popisuje pětačtyřicetiletá žena. I když svého bývalého partnera už roky neviděla, dodnes mívá noční můry. „Mám problém navázat nový vztah, bojím se, že se to bude opakovat,“ dodala.

Medvědí česnek
Zdraví prospěšný medvědí česnek si lidé mohou splést s jedovatou konvalinkou

Pomoc a poradenství obětem trestných činů poskytují v rámci projektu Proč zrovna já?II ve žďárském středisku Probační a mediační služby (PMS).

„Tento projekt je navazující na předchozí projekt Proč zrovna já, který probíhal v letech 2012 – 2015. Za dobu poskytování poradenství tuto službu ve Žďáře využilo 138 osob, z toho 78 žen a 59 mužů. Dětí mladších 18 let bylo 6, zdravotně postižené osoby 4 a 25 seniorů,“ uvedla za PMS Nela Šupková, poradce pro oběti trestných činů.

V poradně pomáhají obětem mimo jiné se zorientovat v oblasti trestního řízení, vyrovnat se s traumatickým zážitkem trestného činu a usnadňují jim návrat k běžnému životu. „Je důležité zdůraznit, že naše služby jsou poskytovány naprosto bezplatně, anonymně a jsou určeny všem, kteří se cítí být obětí trestné činnosti,“ doplnila Šupková.


Kde hledat pomoc?

Stali jste se obětí trestného činu? Kladete si otázku, proč se to muselo stát zrovna vám? Ovládají vás pocity smutku, strachu, vzteku či nespravedlnosti? Právě pro vás je projekt Proč zrovna já? II, který po celém Česku pomáhá obětem trestné činnosti.

KONTAKT:
Adresa: Komenského 1786/25 (středisko PMS, 3. patro), 591 01 Žďár nad Sázavou
Poradenské hodiny:
středa 13.00 – 16.00, čtvrtek 9.00 – 12.00
Poradce:
Nela Šupková
telefon: 727 939 970
e-mail: supkova.pms@gmail.com