V oblastní charitě jsou z výsledku nadšeni. „Velmi děkuji dárcům a koledníkům a všem dalším spolupracovníkům, kteří se do sbírky v dnešní hektické době zapojili. Jsem vděčná za jejich ochotu, vstřícnost i trpělivost," konstatovala Jana Zelená.

Tříkrálová sbírka se v první polovině ledna uskutečnila ve 270 městech a obcích žďárského okresu. Nově se peníze vybíraly také v Mirošově, Stržanově, Dvořišti a Krásném.

V obcích Žďárska koledovalo dohromady sedmnáct stovek dobrovolníků. „Celkem jsme rozdali 458 zapečetěných kasiček, z nichž koledníci a dárci využili 415," konstatovala Lenka Šustrová ze žďárské charity.

Obnova automobilů

Finanční prostředky z letošní Tříkrálové sbírky budou použity na podporu služeb charity, pro její uživatele. Především by měly pokrýt náklady, na něž organizace obtížně shání finance z jiných zdrojů. „Jedná se například o rozšíření a obnovu vozového parku, díky němuž můžeme být velmi flexibilní a pomáhat v terénu, tedy přímo v domácím prostředí našich uživatelů a pacientů," vysvětlila pracovnice charity Lenka Šustrová.

Tříkrálové peníze poslouží i jako finanční rezerva při případném výpadku dotací na některé služby. „A část výtěžku je určena také na humanitární pomoc u nás a v zahraničí," doplnila koordinátorka sbírky Veronika Dobrovolná.

Tříkrálová sbírka si na Žďársku ve své patnáctileté historii získala oblibu i důvěru veřejnosti. „Je to jediná iniciativa, na kterou jsem ochoten přispět. Tříkrálová charita se pro mě stala spolehlivou značkou a navíc oceňuji, že většina vysbíraných peněz zůstane v Česku. Nevěnoval bych peníze, které by kompletně zmizely v Africe," řekl Tomáš Sýkora ze Žďáru nad Sázavou.

Charitní koleda na Žďársku byla součástí celorepublikové sbírky, v níž se dosud podařilo získat 88 milionů korun a sčítání pokračuje.

„Letošní sbírka je důkazem, že lidé kolem nás mají otevřená srdce pro potřeby spoluobčanů ve složité životní situaci," uvedl ředitel Charity České republiky Lukáš Curylo.

Po sečtení a následné kontrole výsledků budou podle Curyla peníze rozděleny mezi několik stovek projektů na podporu osob a rodin v sociální nouzi, dětí a dospělých s hendikepem, seniorů a nemocných lidí.

Na republikové úrovni se letošní Tříkrálové sbírky zúčastnilo celkem přes padesát tisíc dobrovolníků.