Lékař nemocnice v Novém Městě na Moravě Václav Peňáz se přiznal, že v březnu 2014 při operaci ledviny zavinil smrt jednapadesátiletého pacienta, který byl navíc jeho bratrancem.

„Je mi líto, co se stalo. Bohužel jsou v životě věci, které se nedají vzít zpět. Omlouvám se celé rodině, nechtěl jsem jim způsobit takovou bolest," řekl včera před soudem lékař.

Za přečin usmrcení z nedbalosti byl nakonec lékař potrestán čtyřiadvaceti měsíci podmíněně odloženými na zkušební dobu čtyř let. Kromě toho nesmí čtyři roky operovat v žádném zdravotnickém zařízení v zemi.

„Dohoda mezi státním zástupcem a obviněným je v souladu se zákonem a nic nebrání, aby byla schválena. Obviněný se k činu přiznal a projevil upřímnou lítost," pověděl v odůvodnění soudce Jiří Večeřa.

Včerejší schválení dohody o vině a trestu je pravomocné. Státní zástupce i obviněný lékař se vzdali práva na odvolání.

Manželka po zemřelém pacientovi veřejnému zasedání přihlížela přímo v soudní síni. Projednávání smrti manžela před soudem ji rozrušilo natolik, že se rozplakala. Po vyhlášení rozhodnutí soudu Deníku řekla, že by byla radši, kdyby k žádné dohodě mezi žalobce a obviněným nedošlo a soud by se případem zabýval v plnohodnotném soudním procesu.

„Na doktora se všichni dívají jako na pánaboha. Domnívám se, že si zasloužil mnohem přísnější trest, než jaký dostal," svěřila se Zdeňka Švecová.

Její manžel se urologické operaci podrobil loni 13. března v nemocnici v Novém Městě na Moravě. „Na operaci šel ve čtvrtek, v pátek jsem za ním přišla na návštěvu a lékaři mi řekli, že nemá žádnou šanci na přežití, ať se s ním jdu rozloučit. Byl to strašný šok. Další den v sobotu kolem půl druhé odpoledne skutečně zemřel," svěřila se Deníku manželka.

Už dva dny po smrti muže ale vedení nemocnice přiznalo chybu. „Hned v pondělí nám řekli, že při operaci došlo k závažné chybě, kvůli níž manžel zemřel," popisuje Zdeňka Švecová.

Rodina podala na nemocnici ihned trestní oznámení a nařízená soudní pitva celou záhadu objasnila. Lékař z nepochopitelných důvodů při operaci zaškrtil tepny, které vyživují životně důležité orgány. „Paní doktorka na patologii v Brně řekla, že to byla klasická poprava. Operace navíc trvala neúměrně dlouho. Orgány odumírají po třech hodinách a operace trvala asi šest hodin," popsala manželka, jež dodnes nechápe, jak se mohlo lékaři stát, že pět orgánů v těle odpojil od krevního oběhu.

Vysvětlení nemá ani sám Václav Peňáz. „Já to nevím. Těžko se to popisuje, je to tak komplikované, že i když jsem to popisoval kolegům, říkali, že je to bizarní. Kdybych dneska operoval, tak by se mi to nestalo. Chtěl jsem pomoci, ale bohužel se to otočilo obráceně. Dodnes nevím proč, ale chybu jsem udělal," přiznal Deníku Václav Peňáz.

Sepsala další trestní oznámení

Pravomocným schválením dohody o vině a trestu však kauza zřejmě nekončí. Zdeňka Švecová už minulý měsíc Deníku řekla, že už má sepsané další trestní oznámení proti nemocnici. Tentokrát bude mířit přímo na primáře urologie, který je podle ní zodpovědný za sestavení operačního týmu a měl by za to, co se stalo, nést také odpovědnost. Podle informací Deníku podalo další podnět samo státní zastupitelství, které žádá o prošetření další okolností operace. Například to, zda se nedalo smrti pacienta zabránit včasnou reoperací.