VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po grilování skončili na kapačkách

Žďársko – Téměř stovku případů onemocnění salmonelózou už evidují epidemiologové na Žďársku. K nárůstu letošního počtu nemocných došlo zejména v posledních týdnech.

8.8.2015
SDÍLEJ:

Oblíbené letní grilování může vést i ke střevnímu onemocnění.Foto: VLP/Ondřej Littera

„K 31. květnu šlo o 35 nemocných, v současnosti se už jedná o 97 případů," informovala vedoucí územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Úporné průjmy a zvracení, které měla na svědomí nákaza salmonelózou, nezřídka potrápí celé rodiny. „Na Slovensku jsme si dali grilované maso u stánku, moc krásně vonělo, a výsledkem byl opravdu velmi silný zážitek. Zásadní potíže jsme začali s manželem i oběma dětmi pociťovat druhý den po cestě domů, která se nám díky nuceným zdravotním zastávkám protáhla na dvanáct hodin," popsala Aneta Zahradníková ze Žďáru nad Sázavou. „Nakonec manžel s dcerkou na pár dní skončili v nemocnici. Už jsou v pořádku, ale protože muž pracuje v potravinářství, kvůli salmonelóze ho čekají opakovaná vyšetření, než se bude moci vrátit do práce," dodala žena.

Příčinou onemocnění jsou především nedostatečně tepelně upravená vejce, maso či smetanové krémy, zmrzliny, majonézy z čerstvých žloutků a další rizikové potraviny, v nichž se salmonely vlivem tepla rychle množí. „V případě podezření je vhodné rizikové potraviny z jídelníčku vyloučit. Důležité je rovněž věnovat pozornost oddělení kuchyňských ploch používaných při manipulaci se syrovou a již uvařenou stravou," vyjádřila se epidemioložka.

Zdravotní problémy se projevují průjmy, zvracením, nevolností, horečkou a v horším případě dehydratací. Právě díky tomuto nebezpečí se pacienti mohou dostat až na nemocniční lůžko. „Takové pacienty u nás máme průběžně, jednoho až dva týdně. Nejvíce ohrožující je dehydratace organismu, a to hlavně u lidí, kteří trpí ještě dalšími chorobami," sdělil primář infekčního oddělení novoměstské nemocnice Miloslav Šťastník.

V okrese se zvyšuje i počet nemocných s kampylobakteriózou. Do konce května bylo hlášeno 67 případů, nyní už jich je 138. „K nákaze často dochází u grilování, a to buď nedostatečnou tepelnou drůbežího masa, či při manipulaci s jídlem. Příkladem je kontaminace náčiním při manipulaci se syrovým a již ogrilovaným masem," řekla Mašová.

I tato nákaza může skončit hospitalizací. „Nedá se zobecnit, že by kampylobakterióza byla méně závažná než salmonelóza, je to případ od případu," dodal primář Šťastník.

Autor: Lenka Mašová

8.8.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Ze dvora rodinného domu zmizelo jízdní kolo

Sportovní zóna na Bouchalkách.
3

Obnova Bouchalek bude nakonec skromnější

Pálenice se teprve rozjíždí, slabší začátek zavinily třešně

Vysočina – Padesát. Tolik pěstitelských pálenic funguje na Vysočině podle statistiky Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Většina z nich však sezonu teprve startuje. Může za to nedostatek třešní. Palírník Roman Koudela z Polné na Jihlavsku začne až v září.

Melichar: Turnaj jsme si parádně užili

Nové Veselí /ROZHOVOR/ – Jedním z tahounů házenkářů Nového Veselí byl na Memoriálu dr. Josefa Smékala tradičně David Melichar. Ten se v rozhovoru pro Týdeník Vysočina svěřil se svými pocity z vydařeného turnaje.

Středeční nehoda na D1: Mladý řidič se nevěnoval řízení, a to ho stálo život

Vysočina - Dvacetiletý řidič se plně nevěnoval řízení, nezareagoval na vzniklou situaci, a to pro něj nakonec bylo osudné. Tragická nehoda se stala ve středu kolem půl páté odpoledne na 93,5 kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Ke středu dodávky a nákladního auta došlo v místě, kde se jen pár minut před tím odehrála jiná dopravní nehoda.

Půda nováčka Nové Vsi neseděla

Nová Ves u Nového Města na Moravě – Po vysoké výhře 4:0 nad Jaroměřicemi v úvodním utkání sezony fotbalisté Nové Vsi ve druhém kole krajského přeboru neuspěli na hřišti nováčka z Košetic. Po půli přitom vedli 1:0 a kráčeli za ziskem dalších bodů. Jenže po devadesáti minutách svítilo na výsledkové tabuli konečné skóre 3:2.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení