„Když měl Ríša půl roku, tak se nám zdálo, že nedokáže udržet pořádně hlavičku. Absolvovali jsme s ním řadu vyšetření a nakonec jsme se dozvěděli, že trpí spinální svalovou atrofií II. typu Werdnig-Hoffmann způsobenou mutací genu SMV1," vysvětlila důvod synova dnešního zdravotního omezení maminka Veronika Klementová.

Ríša nechodí, dokáže pouze sedět. Jeho zdravotní stav vyžaduje celodenní péči. Jedinou nadějí na chlapcovo uzdravení je léčba experimentální terapií kmenových buněk. Ta se ovšem v České republice neprovádí a pokud už se rodičům podaří sehnat kliniku, která je schopna a ochotna léčbu provést, musí si ji sami zaplatit.

„Podařilo se nám domluvit Ríšovu léčbu v Pekingu, odlétáme tam už 28. prosince. Před tím, než mu budou kmenové buňky aplikovat, musí podstoupit další testy. Celé to bude stát přibližně milion dvě stě tisíc korun. A léčba se bude muset do půl roku znovu opakovat aby byla úspěšná," informoval chlapcův otec Richard Humlíček.

S financováním náročné léčby pomáhají Ríšovým rodičům lidé z celé republiky. Byl pro ně vytvořen transparentní účet (115-1123100217/0100), kam je možné přispět.

Malý Ríša má velkou šanci na úplné uzdravení. „Má pouze lehčí formu svalové atrofie, takže jeho prognóza je velmi dobrá," potvrdil Richard Humlíček.

A na co se pětiletý chlapec nejvíce těší? „Na to, že už ho budou poslouchat nožičky," prozradil Ríšův tatínek.