Pro jezdce na kolech a koloběžkách tažených psem to byla ve startovacím prostoru, odkud se startovalo v intervalech, takřka nezbytná pomoc. Adrenalinem nadupaní čtyřnozí závodníci ve speciálních postrojích mají pořádnou sílu.

„Tohoto pejska jenom držím, protože pomáhám kamarádce Iloně, která závodí v bikejöringu, a její pes je na startu trochu divoký," prohlásil ve startovacím prostoru Vysočina Areny Jiří Suchý z Batelova u Jihlavy. On sám rovněž závodil, ovšem v disciplíně canicross, kdy závodník v zápřahu za psem trasu běží.

Majitelka natěšeného pejska, osmiletého evropského saňového psa Oricka, Ilona Erlebachová přijela z Vrchlabí a novoměstské trasy, které víceméně kopírují trasu závodní lyžařské pětikilometrovky v prostorách lesa Ochoza, ji zaujaly. „Měli jsme soustředění, takže jsme si tratě procházeli, abychom věděli, do čeho jdeme," poznamenala závodnice, která se podle svých slov individuálnímu mushingu věnuje řadu let a většinou dává přednost bikejöringu nebo skijöringu.

Náročné novoměstské trasy budily u závodníků respekt. „Ty trasy tady už trochu znám, jsem z Vysočiny, a myslím si, že jsou dost náročné. Jak pro jezdce na kole či koloběžce, tak pro běžce. Hlavně ta část, které se říká Vysoké Tatry, to je ten největší kopec. Někteří závodníci při jeho zdolávání tvrdili, že při tom umřou, ale aspoň že umřou při tom, co mají rádi," řekl s úsměvem Suchý, který se individuálnímu mushingu věnuje jednadvacet let. „Střídám všechny disciplíny – bikejöring, scooter, canisross i skijöring," dodal závodník.

Do Nového Města Jiří Suchý přijel i se svojí manželkou Lindou, rovněž závodnicí, která si tentokrát v rámci mistrovství vybrala bikejöring. Závodu se účastnila s tříletým evropským saňovým psem Špuntem. „Individuálnímu mushingu se věnuji dvacet let, letos jsem se rozhodla pro kolo, takže jsem se na to soustředila při tréninku," sdělila Linda Suchá.

Na trati jsou podle jejího názoru velmi důležité zatáčky a pes především musí svého pána za každých okolností poslechnout na slovo. „Když se jede třeba po lesní cestě mezi stromy, pes musí na povel okamžitě zareagovat. V kopcích je zase nejdůležitější, aby uměl tahat, protože když uprostřed kopce přestane táhnout a všechno je najednou jenom na bikerovi, okamžitě ztrácí cenné vteřiny. Pes musí podat maximální výkon po celou trať a zkušené zvíře nerozhodí střídání silové části jízdy do kopců s klesáním nebo rovinami. Samozřejmě musí být se závodníkem skvěle sehraní," doplnila Linda Suchá.