„Stavební akce naváže na rekonstrukci rozvodů všech sítí na chodbách dépéesky, která se uskutečnila letos. Teď přijdou na řadu samotné byty," konstatoval místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

Postupná modernizace interiérů jednopokojových bytů je odhadována na několik let, záleží na tom, po kolika bytech naráz se budou přestavby provádět. Město je po tu dobu povinno dotčeným nájemníkům zajistit náhradní bydlení. „Proto začneme jenom se čtyřmi byty nad sebou po jednotlivých stupačkách, aby-chom zjistili, co to obnáší. Máme aktuálně tři byty volné, takže na měsíc či šest týdnů, podle toho, jak bude přestavba dlouho trvat, tam nájemníky přestěhujeme. Máme ale i jiné možnosti, kam klienty, v jejichž bytech se zrovna bude pracovat, přesunout," vysvětlil místostarosta Vojta.

250 tisíc na byt

Jak budou postupovat přestavby dalších jednotek, zatím není stanoveno. „Na těch prvních čtyřech bytech si to vyzkoušíme, a pak se uvidí, zda je bude možné rekonstruovat jen po čtyřech, případně třeba po osmi či po šestnácti. Záleží samozřejmě i na tom, jaká bude finanční situace města," konstatoval místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

Náklady na rekonstrukci jednoho malometrážního bytu v „dépéesce" radnice vyčíslila na 250 tisíc korun. První čtyři tedy vyjdou na jeden milion korun.

V jednopokojových bytech po rekonstrukci přibudou kuchyňské linky, modernizací projdou i sociální zařízení. „Kdysi to bývala ubytovna pro horníky, takže v jednotlivých pokojích kuchyňské linky nebyly. To se po rekonstrukci změní, v bytech se v souvislosti s tím upraví také rozvody vody a odpady," doplnil Vojta.

Bystřice vlastní celkem 1847 bytů v bytových domech, které postupně revitalizuje. Aktuálně se to týká „cihláků" kolem obchodu v sídlišti 2 s nákladem třiadvacet milionů korun. Napřesrok je pak v plánu rekonstrukce posledních dosud neopravených domů v sídlišti 2, konkrétně paneláků v jeho spodní části. Domy v sídlišti 1 dostaly nová okna, dveře a fasády už v předešlých letech. „Příští rok bychom měli kompletně dokončit sídliště 2, a pak ještě zbývá revitalizovat některé bytové domy na Voldáně a na Černém vršku," upřesnil bystřický starosta Karel Pačiska.