VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pasterizovaný mošt vydrží téměř rok

Radostín nad Oslavou – Podzim s sebou přináší nejen sklizeň ovoce a zeleniny, ale také jejich zpracovávání. Jedním z nejoblíbenějších nápojů je v této době mošt, který zejména v případě velké úrody jablek teče doslova proudem. Tekutina plná vitamínů, která vzniká lisováním ovocných plodů, má ovšem jednu nevýhodu. Pokud není svařena nebo zamrazena, nevydrží dlouho. Zahrádkáři v Radostíně nad Oslavou ale přišli s jednoduchým řešením. „Mošt pasterizujeme, jsme jediní ve Žďárském okrese," uvedl Jan Trčka, člen Českého zahrádkářského svazu Radostín nad Oslavou.

31.10.2015
SDÍLEJ:

Jablečná šťáva, která vzniká lisováním plodů , je oblíbeným nápojem dětí i dospělých. Foto: Foto: Helena Zelená Křížová

Tamní moštárna, kterou zahrádkáři sami provozují, poskytuje zájemcům své služby už od sedmdesátých let minulého století. Postupem času ale zahrádkáři zaznamenali menší zájem veřejnosti o moštování. „Lidí chodilo stále méně a přiváželi s sebou i méně jablek. Tak jsme přemýšleli, jakou novinku nabídnout, abychom se udrželi. Hledali jsme na internetu a zjistili jsme, že pasterizací moštu se zabývá pouze několik málo moštáren. Byli jsme se v některých z nich podívat a rozhodli jsme se, že do toho půjdeme," popsal Jan Trčka.

Prvotní náklady nebyly právě nejnižší. Investice se ale zahrádkářům určitě vrátí. „Pořizovací cena podobného zařízení se pohybuje od 140 tisíc korun výše. Máme spočítáno, že by se nám to mohlo po čtyřech letech vrátit," vyjádřil se Jan Trčka. Zájemci o moštování se mohou buď předem objednat nebo přijet přímo na místo. „Moštujeme ve středu a v sobotu. Když se objedná, tak přijede, zmoštuje se to a okamžitě pasteruje. Následně si odveze výsledný produkt. Pokud přijede přímo, pak u nás jablka nechá a my je do tří dnů zpracujeme," vysvětlil zahrádkář.

Výsledný produkt má podobu papírové krabice, v níž je ukryt plastový sáček s kohoutkem a s pasterizovanou jablečnou šťávou. „Vypadá to úplně stejně jako víno, které se prodává v některých obchodech. Záruku dáváme na půl roku, ale máme vyzkoušeno, že takto upravený mošt vydrží i rok," řekl Trčka. Minimální množství jablek, které musí zájemci o výrobu pasterizované jablečné šťávy přivézt, je čtyřicet kilogramů. „Je to jeden necelý pytel a je z toho tak dvacet až dvaadvacet litrů moštu," doplnil zahrádkář Trčka.

Český svaz zahrádkářů Radostín nad Oslavou má pětadvacet členů. Moštovat umí všichni. „Střídáme se. Moštuje každý, kdo má zrovna volno. Letos počítáme s tím, že moštárna bude v provozu ještě minimálně čtrnáct dní," podotkl Jan Trčka. Členové radostínského svazu zahrádkářů si už vychovávají i své nástupce. „Věnujeme se mládeži, učíme je sázet stromky a také to, jak se o ně starat. Před nedávnem jsme obdrželi sponzorský dar od žďárské firmy Hettich. Dostali jsme 13 750 korun, které použijeme na nákup vybavení a zahrádkářských pomůcek právě pro mládež," podotkl Jan Trčka.

Autor: Redakce

31.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbal. Ilustrační foto.

Železáři získali první bod, spokojenost však chyběla

Ilustrační foto.

Opilý řidič kličkoval před sanitkou. Když pak zastavil, utekl

Na Žďársku se lidé střevními chorobami nejčastěji nakazili doma

Žďársko – Minimum případů nákazy střevními nemocemi přivezenými z ciziny letos evidují epidemiologové na Žďársku.

Ve Žďáře startují Slavnosti jeřabin

Žďár nad Sázavou – Žďárský kulturní festival Slavnosti jeřabin čeká ve čtvrtek 24. srpna slavnostní zahájení.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Baliny oslaví 700 let, světit se bude nová vlajka

Baliny – Před sedmi sty lety byla nedaleko Velkého Meziříčí založena obec Baliny. Právě tam se tento víkend sejdou rodáci, aby významné výročí oslavili. Balinští budou promítat krátký film o svém rodišti nebo světit obecní symboly.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení