Pálení čarodějnic je zvyk sice starý, ale stále živý. „Je to po zimě vlastně první příležitost sejít se s ostatními, pobavit se, strávit spolu v klidu trochu času," řekl například starosta Rovečného Miroslav Prudký.

O filipojakubské noci se lidé scházeli a scházejí u ohňů, v nichž pálí staré klestí z pozemků vyčištěných pro příští obdělávání, a slaví příchod jara. „U nás to tak je, o čarodějnicích zužitkujeme dřevo, které přes rok nashromáždíme coby biologický odpad klestí, větve z prořezávání stromů a podobně," dodal starosta Prudký.

Tradici společného pálení čarodějnic v Rovečném obec obnovila před třemi lety. „Předtím se asi deset let nepořádalo," zmínil starosta. V Rovečném se sejdou v podvečer nad koupalištěm, děti se budou moci vyřádit na skákacím hradu i při hrách a soutěžích s odměnou, které pro ně připravily místní maminky. Čarodějnický oheň se tam rozhoří po setmění.

Ilustrační foto.
Ve Vysočina Areně přibude stojan na dobíjení elektrokol

Ve Žďáře nad Sázavou zábavu slibuje program filipojakubské noci, kterou pořádá město a středisko volného času Active; akce se ve městě koná každoročně už od roku 1996. Slet čarodějnic v rekreačním areálu na sídlišti Libušín letos od 18 hodin nabízí třeba soutěž o nejlepší čarodějnici (včetně věkové kategorie nad 15 let), spoustu her i soutěží o ceny, kulturní program i závěrečný ohňostroj. Hranice bude vysoká přibližně čtyři metry.

V Novém Městě na Moravě se účastníci sletu čarodějnic sejdou v 18 hodin na Vratislavově náměstí, kde se zabaví sportováníma tvůrčími činnostmi. Čarodějnice se ale budou pálit u Třech křížů, kam se účastníci sletu z náměstí vydají průvodem.

Průvod je tradicí i v Bystřici nad Pernštejnem. „Sraz bývá vždy na náměstí před bývalým městským úřadem a odtud všichni odcházejí ke koupališti, kde je připravena vatra," poznamenal bystřický starosta Karel Pačiska. Do Lužánek průvod dorazí za doprovodu dechové hudby. V Bystřici se pálení čarodějnic v Lužánkách vždy koná za každého počasí. Kostýmované čarodějnice dostanou sladkou odměnu a zařadí se do slosování o ceny, pro děti bude třeba připravený i malý oheň k opékání špekáčků, ty si ale musejí přinést s sebou. Tečkou za programem bude ohňostroj.

Stavění májky

V některých obcích se před pálením ohňů stavějí májky. Budou ji mít i ve Sněžném, zdobení a stavění máje v parku začne v 16 hodin a na ně pak naváže program pálení čarodějnic. V Rudě na Velkomeziříčsku, ale i jinde, si slet čarodějnic ozvláštní například lampionovým průvodem, ve Svratce i bublinádou nebo „salonem ohavnosti", kde všechny zájemce „maskérky" nalíčí právě do podoby čarodějnic. „Je to neotřelá nabídka služeb, ne? Salon krásy mají přece všude. A musím říci, že v našem salonu ohavnosti bývá nabito," smála se Hana Sádovská, předsedkyně základní organizace Českého svazu žen Svratecké Valkýry. Právě ony odpoledne v duchu českých pohádek připravily, program ve svrateckém sportovním areálu začíná už ve 14 hodin ukázkou hadů. Nebude chybět hledání pokladů a oblíbené dětské soutěže ani ohňostroj na konec. „Samozřejmostí je báječné občerstvení a lahodný mok," lákají pořadatelky.

Noc z 30. dubna na 1. května pokládali lidé za magickou. Věřili, že v tuto noc se čarodějnice na prokletém místě (třeba na popravišti) slétají na čarodějnický sabat, také věřili v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, kde jsou ukryté poklady. Hlavním smyslem pálení čarodějnic byla zřejmě oslava plodnosti, podle mínění našich předků mělo zaručit hospodářům ochranu majetku a budoucí úrody. Význam mělo i vyhazování zapálených košťat do vzduchu. Lidé věřili, že na nich ty pravé čarodějnice odletí jinam, a vesnice bude mít po celý rok pokoj od čar a kouzel.

Tipy na některá místa, kde bude v neděli čarodějnický rej:

- Letiště Přibyslav (Havlíčkobrodsko): od 13. hodin velký sraz amerických aut s bohatým letovým programem, zábavou pro děti a večerním pálením čarodějnic.

- Třešť (Jihlavsko): od 17.30 hodin Poklad čarodějnice Lízinky budou hledat dětské týmy. Předcházet mu bude lampionový průvod, který startuje v 17.30 od třešťského kulturního domu a povede směrem na bývalý zimní stadion. Tam bude v 19.30 hodin akce zahájena zapálení hranice, opákání buřtů, ohňostroj.

- Náměšť nad Oslavou (Třebíčsko): od 17. hodin tradiční průvod městem. Čarodějnický salon krásy bude v provozu již od patnácti hodin. Opékání špekáčků a od dvaceti hodin budou moci čarodějnice řádit na dětské diskotéce v sokolovně. Součástí akce bude bubble show, ohnivé vystoupení skupiny Magnis, ohňostroj, mnoho soutěží pro děti.