„Je pravda, že v návrhu smluv na péči na další roky, který nám předkládají zdravotní pojišťovny, není lůžková část infekčního oddělení. Jednání s pojišťovnami však ještě neskončila. Jedná se pouze o lůžkovou část, ambulance by v každém případě byla zachována," uvedl mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl.

„Zájmem vedení nemocnice je zachování stávající péče. Pokud by skutečně ale došlo k nějakému rušení oddělení, bylo by to pouze a jedině rozhodnutí VZP a ostatních pojišťoven, které postupují společně," dodal mluvčí.

Obavu o osud novoměstské nemocnice, konkrétně jejího infekčního oddělení, vyjádřila i žďárská senátorka Dagmar Zvěřinová. „Lidé z okrajových částí okresu by museli dojíždět za péčí daleko. A je hodně osamělých seniorů, kteří sami neřídí a museli by při cestě na infekční třeba do jihlavské nemocnice několikrát přestupovat," sdělila Zvěřinová. Podotkla rovněž, že když se jednou z ekonomických důvodů udělá krok ke zrušení čehokoliv, většinou je problémem to znovu obnovit, pokud by se ukázalo, že rozhodnutí nebylo vhodné.

Zrušení novoměstského infekčního oddělení by lidé v regionu nepřivítali. „Z Bystřicka by jezdili spíše do nemocnice v Brně-Bohunicích než do Jihlavy, protože je to blíž. Ale i tak je to z ruky. Když byl desetiletý syn v Novém Městě na infekčním s mononukleózou, chodili jsme za ním pod okno každý den, aby mu nebylo tolik smutno. Jezdit denně z Bystřice do Brna anebo do Jihlavy by nešlo," prohlásila Adéla Fendrychová z Bystřice nad Pernštejnem.

„Pořád se mluví o zlepšování péče a do zmodernizování novoměstské nemocnice se investovala spousta peněz. Tak proč by se tam mělo něco rušit? Stačilo, když se tam před několika lety zrušilo ORL a na složitější zákroky, které se nedají dělat ambulantně, se lidé musejí objednávat jinde," řekl Petr Zemek z Nového Města. 

V to, že v novoměstské nemocnici zůstane všechno tak, jako je dosud, doufá i starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. „Hovořili jsme o tom s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem, který mě ujistil, že rušení nemocnice, případně některých jejích oddělení nehrozí," uvedl Šmarda s tím, že ujištění hejtmana má pro něj váhu. „Mohu ale říct, že pokud by jednou hypoteticky k něčemu podobnému mělo dojít, pro Nové Město, ale nejenom pro něj, by to byla velká rána. Nemocnice s téměř tisícovkou zaměstnanců je největším zaměstnavatelem ve městě a jeho okolí, a co se pacientů týče, má největší spádovost na Vysočině. Obhospodařuje větší území, než jiné nemocnice a jakékoliv rušení by bylo neúnosným omezením dostupnosti lékařské péče v regionu," vyjádřil se Michal Šmarda.