Jedním z hlavních úkolů této organizace, zaměřené na ochranu přírody, je údržba podmáčených luk. Úkol je to o to náročnější, že všechny zásahy se musí dělat ručně.

To ale není jediné, co členové Sdružení Krajina dělají. Každoročně do svých činností zapojují i lidi „z venku". „Na jaře chystáme v Počítkách čištění starého úvozu, který místní znají jako Dulicu. Dříve se tam vozilo všechno možné. Rádi bychom úvoz zase uvedli do pořádku tak, aby vzniklo přírodní místo vhodné třeba pro nejrůznější setkávání," prozradil první z letošních akcí, která by měla propuknout koncem dubna, člen Sdružení Krajina Tomáš Blažek.

Další zajímavostí pro veřejnost, kterou Sdružení Krajina na letošek chystá, je botanická vycházka. Ta sice není žádnou novinkou, podobné návštěvy místní přírody se konaly již dříve, v tomto roce je ale v plánu i určitá změna. „Chtěli bychom se více zaměřit na živočichy, mělo by to mít prostě širší záběr. V předchozích letech jsme se věnovali pouze botanické stránce," potvrdil Tomáš Blažek.

Chybět by nemělo ani každoroční ruční hrabání luk, kterého se již pravidelně účastní dobrovolníci, jak z řad široké veřejnosti, tak také zaměstnanci Městského úřadu v Novém Městě na Moravě. „Úředníků jezdí tak kolem dvaceti a spolupráce se velmi dobře rozvíjí. To jsme opravdu rádi," pochválil Tomáš Blažek. Pro zemědělce jsou tyto travní porosty zcela neatraktivní. Naopak ochranáři si tu přijdou na své. a to zvláště v jarních měsících, kdy se tu objevují jinde téměř nevídané rostlinné druhy, jako je například prstnatec májový, vachta třílistá, kozlík dvoudomý nebo starček potoční.

A ke slovu by se opět měla dostat i loňská novinka, kterou jsou tůňky u novoměstského rybníka Koupaliště. „Vloni jsme spolu s žáky I. základní školy tůňky obnovovali a teď se domlouváme na tom, že by se území revitalizovalo a udělaly by se tam ještě dvě větší tůně, kde by pak škola mohla mít pro děti něco jako přírodní učebnu pro pozorování obojživelníků," nastínil plány do budoucnosti Tomáš Blažek.

Aktivity Sdružení Krajina budou pokračovat i na podzim, kdy by se mělo opět uskutečnit tradiční sázení stromů, které se většinou odehrává u turisticky značených cest.