„Členové tamního společenství vlastníků bytových jednotek se na nás obrátili s nápadem doplnit dětem na hřiště dva herní prvky. Náklady ale byly téměř stotisícové, což přesahovalo finanční možnosti města, obyvatelé se však domluvili a zhruba polovinou potřebné částky přispěli sami,“ informovala Radka Remarová, komunitní koordinátorka žďárského městského úřadu.

Na hřišti v Haškově ulici tak už mají děti k dovádění novou „mašinku“ a malou lanovou dráhu. Město na jejich pořízení a instalaci dalo 50 tisíc, obyvatelské sdružení přispělo 48 692 korunami.

Místní se v Haškově ulici o „své“ hřiště se zájmem starají – stali se jeho garanty v projektu s názvem Aktivně pro Žďár, který radnice představila loni. „Je to velmi dobrá spolupráce na základě dobrých vztahů, lidé se tam starají, aby byl na hřišti pořádek, provádějí drobné údržbové práce. Když je něco potřeba nebo vznikne nějaký problém, dají nám vědět, takže můžeme rychleji zajistit nápravu,“ chválila iniciativu obyvatel Remarová.

Prostřednictvím projektu Aktivně pro Žďár se žďárští úředníci snaží obyvatele města činně zapojit do vylepšování života v jejich okolí. Spousta se jich už podílí právě na rozvoji dětských hřišť – jako jejich patroni (osoby či firmy, jež chtějí pomoci peněžním příspěvkem), nebo garanti – ti hřiště udržují, pomáhají dodržovat provozní řád a pořádek a podobně.

V nové knize se objeví dosud nezveřejněné fotografie, chybět nebudou ani letecké snímky.
Vyjde nová kniha o žďárském zámku