Městský úřad Žďár nad Sázavou pořádal už pátý ročník vzdělávací akce S lesníkem do lesa, potřetí se k organizaci připojilo vedení firmy Kinský Žďár, a.s. a Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brno.

Děti z nižších stupňů žďárských základních škol procházely osmi stanovišti, na kterých poznaly les od jeho založení po konečné kácení. „Začali jsme u výstavby, aby věděly, jak se lesy obnovují. Pokračovali jsme přes myslivost, kácení stromů a bezpečnost práce v lese. Nemohl chybět ani kůň pro ukázku odvážení dřeva tradičním způsobem, děti viděly však i moderní způsob – vyvážecí traktor,“ shrnuje akci člen lesní rady Kinský Žďár, a.s. Miroslav Matoušek.

Kromě lesních prací a péče o les si žáci budovali vztah k lesní zvěři a cvičeným loveckým psům. „Děti by měly vědět, jaká zvířata v lese žijí, jakým způsobem a čím mu pomáhají či škodí. Také se dozvěděly, co je lovecká kynologie, jak se ze štěňátka stane lovecký pes a proč má na krku obojek s GPS,“ říká Ondřej Smetana z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brno. Organizátoři navíc naučili děti rozlišovat mezi lesními zvířaty, a to pomocí vypreparovaných živočichů.

Učitelé s dětmi vyrazili do lesa v osm ráno, projít všechny stanoviště jim zabralo téměř tři hodiny. Program zakončili tematicky v Muzeu nové generace u výstavy Lidé pro přírodu, kde mohli vidět tradiční péči lidí o krajinu. Přesvědčit se o tom, jak je ochrana přírody důležitá, lidé mohou v muzeu až do konce letních prázdnin.

Lea Macková z Přibyslavi získala cenu Talent Vysočiny 2017 v uměleckém oboru a kategorii studentů.
Nadějnou houslistku lákají čísla