V době školních prázdnin budou rodiny s dětmi lákat sjezdovky, které se díky dostatečné vrstvě umělého sněhu dokázaly vyrovnat s oblevou z přelomu ledna a února. Dobré podmínky panují například na Harusově kopci, jediné sedačkové lanovce v regionu.

„Podmínky na svahu jsou stále velice dobré, máme slušnou vrstvu sněhu, na to jak se oteplilo. Lidé si u nás stále příjemně zalyžují," vzkázal správce sjezdovky Karel Klapač.

Dobrý stav hlásí také meziříčský Fajtův kopec. „Máme dostatečné zásoby umělého sněhu, díky tomu můžeme udržovat v provozu všechny svahy na sjezdovce, včetně tréninkového a dětských vleků," uvedl Jiří Pálka ze Ski klubu Velké Meziříčí.

Dostatek sněhu má zatím také vlek v Novém Jimramově. „Podmínky na hlavním svahu s umělým zasněžováním jsou stále dobré. I kdyby bylo dál takhle teplo, můžeme klidně další dva týdny jezdit," konstatoval Ivo Fiala z Nového Jimramova

Čekání na mráz

Ne všechny vleky na Žďársku však výraznou oblevu vydržely. Z důvodu nízké vrstvy sněhu musel být přerušen provoz v Karasíně u Bystřice nad Pernštejnem.

„U nás je to bohužel špatné, již v pondělí jsme sjezdovku uzavřeli a s ohledem na počasí v dalším období nevíme, kdy a zda provoz obnovíme. Budeme stát, dokud se nějak výrazně neochladí," konstatoval správce vleku Libor Jedlička.

Některé vleky trápí také nezájem lyžařů, a fungují proto v omezených termínech. V Dalečíně až do čtvrtka vlek stál. „Chceme fungovat o víkendu a v příštím týdnu uvidíme podle počasí. Menší zájem lyžařů je pochopitelný, při deseti stupních nad nulou a mezi kapkami deště se lyžuje špatně," řekl Ivo Doležal z dalečínského skiareálu.

S nepřízní počasí i lyžařů bojují také některé sjezdovky mimo žďárský okres. Svůj provoz, i když jen dočasně, přerušil například areál v Lukách nad Jihlavou. Jinde na Vysočině profitují pouze dostatečně zasněžené svahy, například Šacberk u Jihlavy. „Na Šacberku jsme letos vyrobili rekordní množství sněhu. Podmínky jsou opravdu dobré," uvedl provozovatel sjezdovky Pavel Havlíček. V tomto týdnu se podle něj na svahu střídaly školy, v příštím týdnu skiareál očekává díky jarním prázdninám ještě lepší návštěvnost.

Skiareály na Žďársku se na jarní prázdniny nijak zvlášť nepřipravují. Oživení návštěvnosti čekají až s jarními prázdninami školáků z Jihomoravského kraje. Na Brněnsku trvá volno v termínu od 29. února od 6. března.

Aréna běžkařům

Pro běžkaře zůstává v kraji Vysočina k dispozici pouze novoměstský sportovní areál, a to jen ve všedních dnech. O víkendech se pořádají závody, tentokrát je na programu Český pohár v biatlonu. Mimo víkendy je sportovní areál veřejnosti otevřen vždy od 12 do 14:30 hodin a ve vybrané dny i večer za umělého osvětlení. Podrobný rozpis termínů využití arény najdou zájemci na stránkách www.vysocina-arena.cz