Konkrétně na Žďársku je v provozu psí hotel ve Křoví. Provozuje ho firma Bully Services. Kapacita zařízení činí standardně 30 až 40 psů v závislosti na tom, jak se snáší. „Momentálně jsme v provozu částečně, přijmeme maximálně patnáct pejsků. Ovšem volná místa budou zase až po prázdninách. Na léto máme zcela plno,“ uvedla majitelka psího hotelu Petra Chlebničanová.

Na letní měsíce je podle jejích slov potřeba si rezervovat místo již v březnu. Kromě času dovolených mají chovatelé zájem o dočasné umístění svého štěkajícího čtyřnožce také v období Vánoc a jarních prázdnin. Stálí klienti, již tvoří z 90 procent klientelu psího hotelu, zaplatí za den hlídání psa 300 korun, ostatní o stovku více. „Pejsky tu máme z celé republiky, ale také z Rakouska, Itálie, Slovenska a Polska,“ prozradila Chlebničanová.

Pejsci bydlí v samostatných pokojích či ve smečce s možností přístupu na velkou oplocenou zahradu. Když je teplo, vyráží s nimi k potoku nebo rybníku, kde se mohou vykoupat. Stravu, granule i maso, si může majitel psa dovést vlastní, nebo využít nabídky psího hotelu. Čtyřnožcům se u „nových páníčků“ dostane zpravidla všeho, na co jsou z domova zvyklí. Základním pravidlem pro přijetí psa je ovšem platný očkovací průkaz. „Pes musí být dále odčervený a musí mít ošetření proti klíšťatům a blechám,“ dodala žena ze Křoví.

Ilustrační foto
Rozsudek nad drogovými dealery provázel pláč a také mdloby

Své stálé klienty mají ve Starém Pelhřimově, kde ubytování a hlídání psů nabízí Zdeňka a Vojtěch Maurerovi. „Z devadesáti procent máme stálou klientelu, které hlídáme psa minimálně dvakrát až třikrát ročně. Ubytování pro svého psa si zamlouvají na prázdniny už v březnu a dubnu,“ poznamenal Vojtěch Maurer. Minimálně tři místa pak musí mít k dispozici pro klienty, kteří k nim dávají psy na terapii problémového chování, což je Maurerových specializace.

„Cena za ustájení v našem Psím psychologickém centru startuje pro bezproblémové a vychované psy částkou 200 korun,“ doplnil muž, jenž se kynologii věnuje 30 let. V ceně je zahrnuto venčení minimálně čtyřikrát denně na zatravněném a oploceném výcvikovém prostoru. V případě nadstandardního ubytování jsou služby doplněny mimo jiné o kondiční či udržovací výcvik zahrnující základní poslušnost. „Majitelé psů si mohou vybrat, co je vhodné pro jejich psího mazlíka a podle toho se pak domlouvají detaily ubytování a samozřejmě i cena. Nikdy nejdeme pod cenu, protože máme za psa zodpovědnost 24 hodin denně. A pokud je pes bezproblémový, je s námi hodně času,“ poznamenal Vojtěch Maurer.

Psi zůstávají u rodiny během léta zpravidla 10 až 14 dní, štěkající mazlíčky ovšem ubytovávají i během roku, když jejich majitel jede například do lázní, na služební cestu, slavit Vánoce a Nový rok. Centrum je provozu celoročně a v omezeném množství v něm naleznou krátkodobý azyl rovněž vychované a vykastrované kočky.

Nejvyšší obsazenost právě v letních měsících hlásí další oslovená provozovatelka psího hotelu, v Humpolci. Největší zájem bývá v červenci, v srpnu má ještě pár míst volných. Podle Romany Točíkové mívají pejsci několikrát za den volný pohyb po zahradě, na přání majitele jsou možné i vycházky. Stravu si mohou pejskaři dovézt vlastní, nebo využít granulí, které mají k dispozici v hotelu. „Kromě granulí je možno psa krmit předem připravenou vařenou, nebo syrovou stravu. Denní dávky zamrazíme a postupně bereme,“ řekla Točíková. Majitelé čtyřnožců tam zaplatí za den ubytování 150 až 200 korun. Kromě psů ubytují kočky nebo fretky. Dle slov Tomčíkové by zvládli dále želvy, ptáčky či potkany, neboť je buď chovali, nebo stále chovají.

„Pejsky zákazníky máme již řadu let stejné, každoročně ale přibude rovněž pár nováčků. Mnoho jich pamatuji jako odrostlá štěňata a nyní u nás přebývají již jako důchodci. Jeden z nejoblíbenějších hostů, rotvajler Max, jezdil čtrnáct let,“ dodala provozovatelka humpoleckého psího hotelu.

Škola a školky mají nová okna, na návsi přibyly herní prvky.
I přes hrozící pokutu Fryšavští stále investují

Službu psího hotelu nabízí jako doplněk k výcviku loveckých psů a provozování útulku Zdeněk Veleba v Lukově na Třebíčsku. K dispozici má 48 kotců, volné místo pro psa majitelů, kteří odjíždí třeba na svatbu či narozeninovou oslavu, prý vždy najde. Bere si 120 korun za den opatrování. „Je to pouze nárazovka, když se někdo ozve. Pejskařům z větších měst v okolí jako jsou Moravské Budějovice nebo Jaroměřice nad Rokytnou pohlídají psa v jejich nepřítomnosti sousedé. To u nás spíše přibrzdí lidé z Prahy, protože to mají při cestě na dovolenou do Itálie, či Chorvatska, a pejska s sebou neberou,“ tvrdí Veleba.