„Teď už nechodí nikdo. Hned v lednu jsme jich vydali devět, pak už jen dalších pár kousků, takže dohromady to bylo do dvaceti espézetek na přání," konstatoval vedoucí odboru dopravy žďárského městského úřadu Jaroslav Miklík.

Právě ve žďárském regionu se hned na začátku roku objevily například kombinace čísel a písmen, jako je VYS0CINA, 613TATRA, 007A6ENT nebo 0CTAVIA1.

Čí žádost neobsahovala zapovězené znaky či kombinace a byla jako první, ten „espézetku" podle svého přání získal, a to za deset tisíc korun. Pět tisíc za jednu tabulku. V případě, že si ji chce zájemce pořídit ještě i na nosič na kolo, dá navíc šest set korun.

Jednou vydanou poznávací značku už ale není možné vydat znovu, a to ani v případě její ztráty nebo odcizení.

„Osobně mi to přijde jako vyhazování peněz, já bych je určitě utratil jinak. Chápu to ještě tak u firem, když si do značky chtějí dát svůj název. Je ale pravda, že každý máme jiné priority a někomu to třeba přijde originální," konstatoval František Vlček ze Žďáru nad Sázavou.

Na speciální značku ale nelze dát vyrazit úplně všechno, co by si motorista přál. Zakázaná jsou různá hanlivá slova, anebo taková, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W.

Zákaz využití snadno zaměnitelných písmen si podle Ministerstva dopravy vyžádala dopravní policie. „Espézetka" na automobil musí mít osm znaků a určitá značka se dá rezervovat po dobu tří měsíců za poplatek ve výši 500 korun. Na motocykl stačí kombinace šesti různých znaků, na moped pěti.

Nevelký zájem o speciální státní poznávací značky na své automobily projevili i motoristé na Velkomeziříčsku. „Teď už chodí jenom ti, kteří chtějí značku na nosič na kolo. Hned ze začátku roku se o značky na přání zajímalo třeba i několik lidí naráz, ale pak to ustalo a nakonec jsme jich vydali jedenáct. Většinou šlo o číselné kombinace, jinak nic zvláštního. Anebo lidé chtěli třeba název firmy na služební auta," přiblížil vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství velkomeziříčského městského úřadu Jiří Pospíchal.

Pouze jediného zájemce o státní poznávací značku na přání od začátku roku evidují v Novém Městě na Moravě. „O značky za deset tisíc korun lidé zájem nemají," sdělil vedoucí tamního odboru dopravy a vnitřních věcí Petr Pazour.

V Bystřici nad Pernštejnem za více než půl roku, co je možné o speciální „espézetky" žádat, nevyřídili ani deset žádostí. „Konkrétně šlo o osm zájemců," přiblížil vedoucí odboru dopra-vy a silničního hospodářství bystřické radnice Jiří Daniel.

Zájem o speciální značku patří na Vysočině k nejnižším v republice, zatím jich tam bylo vydáno na osm desítek. Ministerstvo dopravy od začátku roku v ČR registruje více než 20 200 žádostí, přes 15 850 značek již bylo vydáno a je v provozu, dalších zhruba patnáct set je už nachystáno k vydání a zbytek tvoří rezervace zvolené kombinace.