„Jde o jednu z nejvýznamnějších lokalit v Novém Městě. V minulosti už došlo k částečnému odlesnění Kalvárie, čímž se odkryly tři kříže. A podařilo se také zrevitalizovat tamní Nebeské rybníky," řekl novoměstský místostarosta Michal Šmarda. Pro místní se lokalita stala častým cílem při víkendových procházkách. „Chodíme tam s manželkou velice rádi, to místo nás okouzlilo. A musím říct, že částečným vykácením hodně získalo. Tři kříže jsou už zdálky viditelné, pomalu se opět stávají dominantou města tak, jak tomu bývalo v minulosti," nechal se slyšet novoměstský patriot Karel Dostál.

Lokalita je místním známa také díky příběhu, který se udál v dávné minulosti. Připomíná jej kronika a mnohé publikace, odpradávna byl ústním podáním předáván z generace na generaci. Samo místo bylo odnepaměti pokládáno za magické.
„Tři kříže nechali novoměstští obyvatelé na vrcholu kopce Kalvárie vztyčit jako poděkování za to, že se městu vyhnula morová epidemie," připomenul Michal Šmarda.

Tři kříže byly ještě donedávna skryty v hustém lesním porostu. Před pár lety začalo postupné odlesňování kopce. „Nechtěli jsme ale přistoupit k razantnímu řešení, rádi bychom, kdyby odlesnění i případná nová výsadba byla řešena citlivě a to zvláště proto, že Nové Město je součástí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy," uvedl starosta. Místo má být klidovou zónou, atraktivním cílem turistů i místních obyvatel.

„Je to významná lokalita, proto jsme se rozhodli požádat o spolupráci nejpovolanější odborníky, čímž bezesporu lidé z Ústavu zahradní a krajinářské architektury zahradnické fakulty Mendlovy univerzity v Brně jsou," prohlásil starosta Šmarda.
Město poskytlo Mendelově univerzitě finanční dar ve výši sto padesát tisíc korun. Za to očekává konečný návrh řešení lokality.

Ústav zahradní a krajinář-ské architektury zahradnické fakulty Mendlovy univerzity v Brně radnici slíbil, že udělá sérii workshopů. „Na nich podobu kopce se třemi kříži budou projednávat odborníci s aktivní novoměstskou veřejností. Vzniknou tak čtyři varianty řešení. Pak je naplánovaná druhá fáze, tou bude samotné projektování. Výstupem by mělo být jedno řešení, kterého bychom se pak měli držet a podle kterého bychom upravovali další plány rozvoje celé lokality, která zahrnuje také evangelický hřbitov," informoval Michal Šmarda.

Radnice předpokládá, že se tomuto tématu bude více věnovat v druhé polovině letošního roku. „Domníváme se, že v říjnu bychom mohli mít první výsledky. 
A budeme se tím zabývat ještě i v roce příštím," uzavřel novoměstský starosta Michal Šmarda.