Ze tří čtvrtin má do konce září zamluvená lůžka rekreační středisko Zubří nedaleko Nového Města na Moravě, které je obklopeno loukami a lesem. „Od května do konce září máme nasmlouvané některé pobyty pro organizace a školy v přírodě i na rok 2015, dokonce i na rok 2016. Chtějí si chytit pro sebe ten nejlepší termín," řekl provozovatel Milan Candrík. Letní sezona je pro středisko s lůžky v budově i v chatkách důležitá, protože v zimě na Novoměstsku chyběl sníh pro běžkaře. Přijet mohou i rekreanti se psy. Středisko také poskytuje zázemí cyklistům, včetně možnosti umýt si kolo.

Letní pobyty si lidé dopředu zamlouvají také v hotelu Horník ve Třech Studních. Hotel Ski u novoměstské sportovní Vysočina areny bude zřejmě přes léto hostit soustředění sportovců a firemní prezentace. Toto zařízení během roku poskytuje zázemí pro sportovní akce, které se konají hlavně v zimě a zjara, jinak se zaměřuje hlavně na kongresovou turistiku. „Prázdniny jsou pro nás volnější," podotkl provozní Roman Jakubec.

Majitelka rekreační chaty se třemi pokoji nedaleko Nového Města, která si nepřála zveřejnit jméno, uvedla, že turisté přijíždějí hlavně v létě a pak na podzim kvůli houbám. Od Vánoc do této doby měla hosty jen asi pětkrát.

Dobré vyhlídky u Pilské nádrže

Dobré vyhlídky má zatím kemp na břehu Pilské nádrže u Žďáru nad Sázavou. Před rokem doplatil na to, že povodí odpustilo vodu z nádrže, protože muselo opravit hráz. „Podle objednávek to zatím vypadá, že letošní sezona bude lepší," řekla správkyně Radka Remarová. Zájem turistů by mohl pomoci zvýšit i nový rekreační areál se sportovišti, který bude na břehu nádrže otevřen 5. července. Nejvíce objednávek má kemp na pět chat, které mají vlastní sociální zařízení. Víc volných termínů je u dalších 12 chat bez sociálního zázemí.