„Projektu předcházela rozsáhlá informační kampaň a spolupráce se sítí koordinátorů přímo v nemocnicích, kde byly k dispozici i dotazníky,“ informoval předseda neziskové organizace HealthCareInstitute Daniel Vavřina s tím, že do projektu bylo zařazeno 165 nemocnic. Ty byly rozděleny na fakultní a krajské a městské.


Novoměstská nemocnice obsadila rovněž páté místo v republice co se týče ekonomických výsledků nemocnic v kategorii příspěvkových organizací od 351 do 900 lůžek.


Také výsledek ankety vzhledem k hodnocení nemocnic v kraji Vysočina byl letos pro nemocnici v Novém Městě pozitivní. Zdravotnické zařízení se v kraje umístilo na 2. místě z pohledu zaměstnanců a na 1. místě z pohledu pacientů v celkovém hodnocení za Vysočinu.


„Osobně to vidím jako ocenění práce všech zaměstnanců nemocnice. To umístění je ještě o něco lepší než v loňském roce, kvalita nemocnice tak stoupá a myslím si, že veřejnost by to měla sledovat,“ uvedl nedávno krajskými radními odvolaný ředitel nemocnice, jejíž zřizovatelem je kraj Vysočina, Zdeněk Kadlec. A to především z důvodu nedostatečné komunikace s personálem, což mělo vést o odchodům zdravotnického personálu jinam.


„Pochopitelně nás těší důvěra pacientů i zdravotnického personálu ve fungování i vedení nemocnic. Je ale třeba vzít v potaz, že metoda zmíněného průzkumu sleduje problematiku fungování nemocnic pouze v jedné izolované rovině na výběrovém souboru, který v případě kraje Vysočina nemáme k dispozici a neznáme jeho specifika,“ sdělila krajská mluvčí Jitka Svatošová.


„To znamená, že nevíme, kolik respondentů bylo osloveno právě v našem regionu a jaká byla jejich lokální struktura. Kraj jako zřizovatel vidí fungování svých zdravotnických zařízení komplexně v obraze všech vnějších i vnitřních aspektů,“ vysvětlila Svatošová.