„Celá koncepce je založena na tom, že singletracky budou jádrem celé cyklistické destinace, která v Novém Městě na Moravě a v jeho okolí postupně vzniká. Letos vyznačíme silniční trasy a budeme se snažit, abychom příští rok dokončili i značení terénních okruhů, které by měly vzniknout na lesních a polních cestách. Celkem by to mělo být dvě stě kilometrů cyklistických tratí," potvrdil novoměstský starosta Michal Šmarda.

Síť silničních tratí na Novoměstsku zahrnuje celkem pět okruhů různé obtížnosti. „Nabízejí sportovní vyžití nové cílové skupině cyklistů a jsou určeny především těm, kdo chtějí Vysočinu poznat na tenkých galuskách nebo rádi střídají jízdu na horském a silničním kole. Všechny silniční cyklotrasy jsou okružní, cyklisté mohou začít třeba ve Vysočina Areně," uvedl koordinátor cyklistických tratí Jan Skřička.

Místní i návštěvníci si mohou vybrat různě dlouhé trasy. „Vyznačeny budou okruhy od pětadvaceti do osmdesáti kilometrů. Zahrnuto je celé okolí Nového Města na Moravě na jih, na sever, na východ i na západ. Každý si tam najde to svoje, jak zdatní cyklisté, tak i úplní začátečníci. Trasy jsou okružní, lze se na ně napojit v jakémkoliv bodě a na místo startu se pak opět vrátit. Není podmínkou startovat ve Vysočina Areně," vysvětlil Jan Skřička.

Nové cyklistické silniční okruhy budou značeny modře. „Singletracky jsou zase označeny červeně a terénní okruhy budou značeny zeleně," poznamenal Michal Šmarda. „Značení silničních cyklistických okruhů bude kompletně hotovo někdy v polovině srpna," doplnil informaci Jan Skřička.

Tištěná mapa pro uživatele silničních cyklistických tras zatím k dispozici není. Zájemci si ale mohou stáhnout mapu z webových stránek. „O silničních okruzích informujeme už nyní na stránkách www.vysocina.bike. Tam si pak bude možné stáhnout také mapu, popřípadě souřadnice do navigací, které jsou zvláště silničními cyklisty čím dál více využívány. Časem určitě připravíme i tištěnou mapu, nejprve ale musíme zkompletovat veškeré informace," řekl Jan Skřička. Zmíněné webové stránky informují také o bezpečnosti provozu na singletrackových tratích a silničních okruzích.

Vysočina Arena poskytuje cyklistům kromě sítě singletrackových tratí i další služby. Tamní Test centrum nabízí kromě prodeje občerstvení a servisu jízdních kol také možnost výpůjček byciklů. „A nově také kolečkových bruslí a nordic walkingových holí," informoval Jan Skřička.

Test centrum je možné navštívit v období letních prázdnin od pondělí do pátku v době od 10 do 18 hodin, v sobotu od 9 do 19 hodin a v něděli od 9 do 19 hodin.