„Návštěvníci si všimli, jak leží na zemi. Požádali průvodce, a ti nám zavolali, abychom si pro něj přijeli. Netopýří mládě ještě nebylo osrstěné a pískalo hlady. Jednalo se o netopýra ušatého,“ sdělila mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jana Hejtmánková.

Ochranáři se tedy vydali na záchranou akci na Zelenou horu. Netopýří nalezenec byl opravdu ještě „miminkem“. „Vychovat takto malé mládě netopýra je problém. Náhrada mateřského mléka je velmi komplikovaná a mládě se dá jen těžko vypiplat. Pokud se to však přece jen podaří, nastane další problém. Takto uměle vychovaný netopýr většinou odmítá létat, jenom chodí. Takže ho nelze vrátit zpět do volné přírody,“ vysvětlila Jana Hejtmánková.

Zmiňované potíže při odchování netopýřího mláděte vedly ochranáře k tomu, aby zvolili jiné řešení. „Nejvhodnější bylo vrátit mládě zpět na půdu ambitu k matce,“ řekla Jana Hejtmánková.

Zbývalo už jen vymyslet jakým způsobem a kdo daný úkol provede. Nakonec se toho ujal horolezec a ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti v jedné osobě, Václav Hlaváč. Tomu se s provizorním vybavením podařilo vlézt do půdních prostor ambitu malým střešním okýnkem vrátit netopýra na místo, odkud vypadlo. „Mládě okamžitě poznalo, kde je a začalo volat matku. Toto netopýří mládě už bylo dost velké na to, aby si jej matka podle hlasu našla. Když je netopýr opravdu malý, matka létá za potravou s ním. A když je větší jako bylo toto, tak už jej ponechává v úkrytu a loví sama. Vrací se za ním jen aby ho nakojila,“ popsala Jana Hejtmánková.

Ve čtvrtek večer a v noci zasáhly Žďársko bouřka, silný déšť a místy i kroupy. Hasiči zasahovali u 25 událostí, šlo nejvíce o polámané stromy a větve na komunikacích.
Žďársko zasáhla bouřka a silné deště

Na Zelené hoře mají sice někteří netopýří jedinci svůj stálý domov, o žádnou velkou kolonii se však nejedná. „Byly tam pouze dvě vyplašené samice netopýra ušatého. Tento druh kolonie nevytváří. Naopak v prostorách žďárského zámku, který je nedaleko, o jedné velké kolonii víme. Zdržuje se tam netopýr brvitý, který se rozmnožuje v počtu více jak sto samic pod střechou jedné ze zámeckých budov, která je veřejnosti nepřístupná,“ prozradila Jana Hejtmánková.