Což by však při bourání představovalo problém. „Šlo o malý výklenek, ze kterého vypadla mřížka, poštolky ho objevily a začaly si ho obhajovat. Jeden z páru vletěl dovnitř a křičel na toho druhého, který létal okolo. Otázkou je, zda by si to místo nakonec poštolky opravdu vybraly, protože tam bylo skutečně málo místa. V každém případě si chování ptáků lidé všimli, takže se místo mohlo včas zakrýt, protože tam ještě nebyla vejce,“ popsala mluvčí Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy ve Žďáře nad Sázavou Jana Hejtmánková.

Aby ptáci nepřišli zkrátka, v příštím týdnu by se v areálu nemocnice měla objevit náhradní hnízdní budka. Nebude ale v těsné blízkosti původního místa, protože hluk z chystané stavby by mohl ptáky při hnízdění negativně ovlivnit. „Poštolky vidí velice dobře, takže se dá čekat, že si ihned všimnou změny. Pokud se jim budka bude zamlouvat, mohou v ní zahnízdit,“ dodala Jana Hejtmánková.

Fanoušci ve Vysočina Areně
Světový pohár zahájí za tři týdny v Novém Městě

Budova dětského oddělení, na jejímž místě vyroste nový moderní pavilon, se měla začít bourat už počátkem dubna, ale podle mluvčího novoměstské nemocnice Petra Hladíka se protáhlo výběrové řízení na zhotovitele prací. „Výběrové řízení by mělo být dokončeno v nejbližších dnech,“ uvedl Hladík.

Vzhledem k legislativním a administrativním náležitostem se však s největší pravděpodobností začne pavilon pocházející z 50. let minulého století, který je nyní nejstarší v nemocničním areálu, demolovat až na konci května. Tamní ambulance již fungují v náhradních prostorách.

Objekt je ve špatném stavu a nevyhovuje současným technickým a provozním nárokům. Původně se počítalo s jeho rekonstrukcí a přístavbou, ale poté se ukázalo, že přestavba by vyšla dráž než demolice a výstavba nové budovy. Pavilon za zhruba sto milionů korun v režii Kraje Vysočina má být postavený do konce roku 2018, lůžková kapacita dětského oddělení se tím zvýší ze stávajících 25 na 33 lůžek v jednolůžkových až čtyřlůžkových pokojích.