„Dětské oddělení chceme zmodernizovat, je skutečně už v nevyhovujícím stavu," uvedl mluvčí Nemocnice Nové Město na Moravě Roman Kratochvíl.

Třípodlažní pavilon byl postaven v roce 1953. Náklady na potřebnou rekonstrukci jsou odhadnuty na zhruba 60 milionů korun.

V objektu jsou umístěny dětské odborné ambulance, ambulance ORL, lůžková část dětského oddělení i jednotka intenzivní péče dětského oddělení. „Jen prostá rekonstrukce současné budovy dětského oddělení by už nevyhovovala současným potřebám. Řešením je proto přístavba budovy v jednom podlaží," uvedl Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina.

Letos chce nemocnice vysoutěžit pouze pořízení projektové dokumentace. „Výběrové řízení na dodavatele rekonstrukce přijde na řadu v dalším roce," doplnil mluvčí nemocnice Kratochvíl. Výhled na dokončení stavby je potom konec roku 2017.

Několik zásadních a rozsáhlých přestaveb se už v novoměstské nemocnici udělalo. K posledním patří třeba kompletní rekonstrukce pavilonu interních oddělení před několika lety. Další části nemocnice na druhou stranu ještě na obnovu čekají.

V nevyhovujících prostorách sídlí i laboratoře, také by úpravu potřebovaly. „Ty nás ale momentálně nepálí tolik. Pro nás jsou nejdůležitější pacienti a to, abychom jim poskytli co nejlepší péči. Proto chceme rekonstruovat nejdříve ta oddělení, kde se pacienti léčí," řekl Roman Kratochvíl.

V síti krajských nemocnic počítá Kraj Vysočina jako jejich zřizovatel v období 2015 až 2017 také se třemi dalšími finančně náročnými investičními akcemi v celkové hodnotě přes 800 milionů korun.

Stavba chirurgického pavilonu v Nemocnici Třebíč si vyžádá náklady kolem 400 milionů korun. Ve výhledu je také rekonstrukce interního pavilonu v Nemocnici Jihlava přibližně za 280 milionů korun. V havlíčkobrodské nemocnici by měla proběhnout přestavba plicního a několika dalších pavilonů za přibližně 120 milionů korun na léčebnu dlouhodobě nemocných a na oddělení péče o seniory.

Jistá je ale podle hejtmana Běhounka zatím jen stavba pavilonu v třebíčské nemocnici, jež má začít letos na podzim. Uskutečnění všech plánovaných akcí podle hejtmana záleží na dostatku peněz.