Kolem železniční vlečky v areálu sázavského závodu SaZ bylo v sobotu nezvykle rušno. Příchozí si tam prohlíželi a užívali projížďky nejen v lokomotivě Princ Erich, ale i v historické drezíně.

Diváci se do Sázavy sjeli už hodinu před prvními jízdami, když se v lokomotivě teprve zatápělo. Během dne jich tam zavítalo navzdory nepříliš vlídnému počasí přes tisíc. Jako "přednosta stanice" jim na nesčetné dotazy ochotně odpovídal Volfgang Macourek, výrobní ředitel závodu SaZ. "Počasí mohlo být lepší, ale lidí přišlo hodně, což nás těší," řekl. Příští rok by v Sázavě chtěli tyto předváděcí jízdy opakovat. "Jsem ráda, že jsme se sem vypravily, je to tady úžasné," řekla Monika Luščíková. "Jsem ze Sázavy, už jsem tu byla, ale to jsem byla snad prvňačka nebo druhačka," usmívala se mladá žena, která s sebobu přivedla dcerku Natálku. "Je to fajn den, užíváme si to, takže příště ráda přijdu znovu," dodala s úsměvem Hana Novotná.

Seznámit se mohli i se současnou speciální technikou - podnik vyrábí takzvané dvoucestné stroje, které mohou jezdit po silnici i po kolejích. Mnozí z příchozích také ocenili připravené občerstvení, nabízelo se nejen něco k zakousnutí, ale i káva nebo čaj na zahřátí.