„Tématem tajemných prohlídek je legendami opředená a dávno ztracená truhla. Otevřít ji prý dokáže pouze ten, který překoná všechny překážky kláštera, má čisté srdce, je nebojácný a má pod čepicí,“ láká doslova pohádkovým vyprávěním k návštěvě žďárského zámku tamní marketingová ředitelka Lucie Herberová.

Výprava za tajemstvím legendární truhly povede nezrekonstruovanými prostory, tedy místy, kam se návštěvníci běžně nedostanou. „Hledat ji budou v záhadných sklepeních i v klášterních půdách,“ potvrdila Lucie Herberová.

Malí i velcí zájemci o netradiční prohlídku se během svého dobrodružného pátrání po prastaré truhle setkají s mnoha historickými postavami. „Příběh částečně čerpá ze skutečných událostí. Návštěvníci se při prohlídce dozvědí mnoho zajímavostí z historie kláštera a potkají skutečné postavy z minulosti. Přenesou se do starých dob, kdy v klášteře bydlel například opat Vejmluva,“ podotkla Lucie Herberová.

Hladinu Pilské nádrže ve Žďáře nad Sázavou rozčeřily v sobotu 19. srpna dračí lodě. Divákům se předvedlo bezmála čtyřicet posádek v sedmi kategoriích.
OBRAZEM: Po Pilské nádrži svištěly dračí lodě

Netradiční prohlídka je určena zejména rodinám s dětmi. Nejmenší návštěvníci budou v příběhu hrát hlavní roli, jejich dospělý doprovod převezme úlohu rádce, který jim pomůže s řešením zapeklitých úkolů.

Příchod do žďárského zámku lze naplánovat v kteroukoliv hodinu, ovšem nejtajemnější budou jeho nově zpřístupněné prostory po setmění. Návštěvníci by ovšem neměli zapomínat na skutečnost, že se zámecké brány úderem třiadvacáté hodiny uzavřou.