„Projekt eAmbulance, na kterém spolupracovali IT odborníci z Odboru informatiky Krajského úřadu Kraje Vysočina a Nemocnice Jihlava se specialisty z Tchaj-wanu, je pouze jedním z kroků, který řeší postupnou elektronizaci zdravotnictví v našem regionu. Cílem je dosáhnout co možná největšího pohodlí pro pacienty, včetně sjednocení systému sdílení a přenosu informací mezi našimi nemocnicemi," informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (bezp., za ČSSD).

Využívání systému je jednoduché. Klient se přes webové rozhraní eAmbulance přihlásí do systému prostřednictvím rodného čísla a PIN kódu. Ten získá v kontaktním centru v recepci v pavilonu chirurgických oborů novoměstské nemocnice.

Vyzvedli si PIN

„Pacientů, kteří o službu projevili zájem a vyzvedli si kartičku s PIN kódem, je podstatně více než těch, kteří se už stačili objednat," upozornil mluvčí nemocnice Roman Kratochvíl.

Po přihlášení do celokrajského systému si pak klient vybere konkrétní nemocnici v Kraji Vysočina, ambulanci, popřípadě i lékaře, termín návštěvy a požadovaný čas odborného vyšetření.

„Pacient je následně informován o provedené rezervaci prostřednictvím textové zprávy nebo e-mailu. Systém ho automaticky upozorní ještě v den před plánovanou návštěvou ambulance," uvedl Václav Jáchim z odboru informatiky krajského úřadu v Jihlavě.

V novoměstské nemocnici je nyní možné se elektronicky objednat v kýlní poradně na chirurgii, a to na středu od 8 do 9 hodin, v urologické ambulanci na pátek od deseti hodin do poledne a v ortopedické ambulanci na úterý od 12 do 13 hodin a na čtvrtek mezi půl jednou a půl druhou.

Mimo tyto vyhrazené ordinační hodiny bude ošetřování objednaných i neobjednaných pacientů probíhat stejně jako dosud.

Předpokládá se však, že možnost on-line rezervace vyšetření bude postupně rozšiřována i na další ambulance novoměstské nemocnice.

„Po určité zkušební době, která bude trvat zhruba po dobu prázdnin, bychom chtěli do systému eAmbulance začít připojovat další nemocniční ambulance," potvrdil Roman Kratochvíl.

Některým především hodně pracovně vytíženým pacientům se možnost elektronického objednávání zamlouvá.

„Určitě eAmbulanci v nemocnici využívat budu, až do systému připojí ty ordinace, které navštěvuji. Vidím to jako výhodné. V práci jsem stejně u počítače neustále a objednání je záležitostí jen několika okamžiků. Nebudu už muset nikam telefonovat, případně i opakovaně, když mají obsazeno, anebo v ambulanci zrovna nikdo není. A esemeska mi pak ještě připomene, abych na objednané vyšetření nezapomněl," myslí si Pavel Halouzka ze Žďáru nad Sázavou.

----------------

Jak se objednat

- podmínkou využití systému eAmbulance je osobní registrace a získání PIN kódu, což je možné vyřídit v recepci novoměstské nemocnice v chirurgickém pavilonu

- provozní doba recepce je v pracovní dny od 7 do 14. 30 hodin

- v současné době je možné se elektronicky objednat na vyšetření do kýlní poradny na chirurgickém oddělení, a to ve středu v době od 8 do 9 hodin

- do systému eAmbulance je připojena také urologická ambulance, a to v pátek od 10 hodin do poledne

- třetí a zatím poslední ambulancí, kam se je možné na uvedené hodiny elektronicky objednávat, je ortopedická ambulance, a to v úterý od 12 do 13 hodin a ve čtvrtek od 12. 30 do 13. 30 hodin

- další informací nabízí web http://www.eambulance.cz/