„Volná místa jsou, zatím ještě není nic uzavřeno. Nejdříve do volebních komisí navrhnou svoje členy jednotlivé strany, až pak budou doplněny ostatními zájemci," informoval vedoucí odboru správního a školství bystřické radnice Radek Vojta s tím, že svoje členy zatím navrhly pouze KSČM a ČSSD.

Přivýdělek

V Bystřici a jejích místních částech ve volebních komisích zasedne celkem 97 lidí. Přímo ve městě jde o sedm volebních okrsků po sedmi lidech, v osadách je osm okrsků po šesti lidech, kteří dohlížejí na správný průběh voleb.

Ve Žďáře nad Sázavou bude pracovat v době konání voleb a sčítání výsledků hlasování celkem šestadvacet okrskových volebních komisí. „Od zájemců, kteří se dotazují na členství v komisích přímo na městském úřadu, přebíráme kontakty pro případ možného jmenování. Zájem o práci v komisích je skutečně velký," sdělila Olga Šírová z odboru sekretariátu tajemníka a vnitřních věcí žďárské radnice. Ve Žďáře bude v době voleb pracovat dvacet komisí po osmi členech, čtyři komise po deseti a dvě budou šestičlenné.

„Do jednotlivých komisí má možnost delegovat jednoho člena a jednoho náhradníka všech osmnáct volebních stran, jejichž kandidátní listiny byly zaregistrovány ve volebním Kraji Vysočina. Své delegace mohou podávat do 10. října do 16 hodin. Nebude--li naplněn počet členů komisí z delegací do uvedeného minimálního počtu, budou komise doplněny jmenováním starostkou města," vysvětlila Olga Šírová.

Za práci ve volební komisi dostává její člen třináct set korun hrubého, zapisovatel o dvě stovky více a předseda šestnáct set korun.

Odměna je za oba dny, pokud někdo odpracuje jenom jeden, bude mu krácena. Zájem o přivýdělek je nejčastěji z řad studentů a seniorů.

„Ve volbách v roce 2010 jsem byla v komisi v Brně, kde jsem měla za studií trvalý pobyt. Teď už jsem zpět ve Žďáře nad Sázavou, ale studuji v Praze, takže by mi tento rok sezení v komisi časově nevycházelo. Škoda, nebyla to vůbec špatná práce a peníze přišly vhod," posteskla si Zdena Zichová ze Žďáru nad Sázavou.

Na zájemce z řad veřejnosti čekají i v novoměstské radnici. „Zatím ta možnost tady je, uvidíme, jak se situace vyvine do 10. října, kdy se budou stranami delegovaní členové komisí doplňovat dalšími zájemci," uvedl novoměstský starosta Michal Šmarda. Ten dodal, že v každém městě či obci je obvykle okruh lidí, kteří ve volební komisi pracují řadu let, mají s tím zkušenosti a před každými volbami se už předem zajímají, zda se pro ně najde opět místo.