Aby se účastníci nejdelšího pochodu dostali včas zpátky do cíle, startoval stokilometrový pochod už v pátek večer. Turisté měli mapu, čelovky, funkční prádlo a… ty dobrý boty. „Je to můj čtvrtý takhle dlouhý pochod," povídal Jan Odehnal z Havlíčkova Brod těsně před startem své stovky. Na jeho moderním sportovním oblečení, speciálních ledvinkách a koneckonců i na výběru nejdelší trati, bylo poznat, že nejde o úplně amatérského výletníka.

Při dlouhých akcích nasbíral již cenné zkušenosti, ví jak jeho tělo na obrovskou zátěž reaguje. „Člověk hlavně nesmí ze začátku přepálit tempo. To znamená jít hodně svižně, protože pak mu prostě dojde. Taky se mi to jednou stalo a na osmdesátém kilometru jsem kvůli rychlejšímu začátku úplně vykysnul," přemítá dálkový turista. Na druhou stranu ale šetří odpočinkem. „Nějaké přestávky samozřejmě mám, ale není jich moc a musejí být krátké. Nesmím si hlavně sednout. Jakmile se rozsedím, zdřevění mi nohy a pak už všechno strašně bolí," říká Odehnal.

Populární turistika

Turista z Havlíčkova Brodu byl jedním z několika desítek milovníků přírody, kteří na turistickou akci se startem v Novém Městě a kontrolní stanicí v Krátké dorazily. „Pochody pořádáme především pro popularizaci pěší turistiky a zároveň chceme lidem ukázat Žďárské vrchy. Účastníci jsou totiž z celé republiky," podotkla členka organizačního týmu Marie Rajnošková. Turisté na delších trasách prošli kolem osmistovkových vrcholů, malebných vesniček, luk i rybníků a v Krátké na ně čekala vločková kaše, bramboračka a čaj. Nejkratší šestikilometrová trasa kloem Nového Města naopak byla dětem s rodiči a hrou geocaching.