„Dluhy mírně klesají. A to díky kombinaci dvou přístupů. Jednak jsou určité případy, kdy část penále odpouštíme. To jsou například penálové prázdniny. Lidem, kteří v té době dluh zaplatí, odpustí město penále. Jsme také ochotni odpustit část penalizace v případě, že dlužník podepíše splátkový kalendář a řádně ho plní,“ vysvětlil první z přístupů radnice k dlužníkům starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Horácký džbánek.
Prázdniny na Žďársku budou plné hudby. Pro všechny věkové skupiny

Radnice ale pouze neodpouští, nenapravitelní hříšníci musí naopak počítat s důraznými postihy. „Město tvrdě přistupuje k ukončování takových smluv a k vystěhování neplatičů. Vystěhování je ale mnohdy komplikované, obvykle k tomu potřebujeme i svolení soudu. Nicméně v nejkřiklavějších případech, kdy dluhy dosahovaly extrémně vysokých částek, se nám to už podařilo,“ poznamenal starosta.

Nové Město na Moravě má ve svém vlastnictví okolo tří stovek bytů. Dluh na nájemném ke konci loňského roku činil přibližně 3 700 tisíc korun. „Nyní je to jen tři a půl milionu, o dvě stě tisíc korun se podařil snížit,“ uvedl Michal Šmarda.