Milovníci horských i silničních kol mohou posílat fotografie celkem z dvaceti osmi cest, které jsou podrobně popsány v nové publikaci ERDV Dvacet osm nejhezčích jednodenních výletů, kam autoři zařadili i okruh ze Žďáru nad Sázavou do Nového Města na Moravě a zpět.

Žďárská trasa začíná na náměstí Republiky ve Žďáře nad Sázavou a kolem rybníka Peršlík pokračuje do Březí nad Oslavou. Do Ostrova nad Oslavou vede cesta přes Kotlasy, Radostín nad Oslavou a Kněževes. Do Nového Města na Moravě přijedou cyklisté po červených značkách přes Hlinné, Obyčtov a Řečici, zpět do Žďáru se pak vrátí přes Slavkovice, Veselíčko a Mělkovice. Cesta ne vždy vede po silnici, kolaři však najdou její mapu a popis na internetu nebo v brožuře.

Návštěvníci kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou zachránili netopýří „miminko“. To vypadlo malou dírou po zvonu ve stropě v jedné kapli ambitu.
Netopýři miminko už je zpátky u maminky, bydlí v památce UNESCO

Fotografii zajímavého místa mohou lidé posílat elektronicky až do konce září, odborná porota poté vybere tři nejpůsobivější snímky, které odmění poukázkou na značkové sportovní oblečení v hodnotě dvě stě, sto a padesát euro.

Na Vysočině se můžou v rámci soutěže projet ještě Křemešnickou vrchovinou, krajinou v okolí Jaromeřic nad Rokytnou nebo z Třeště do Třebíče. Do fotografického klání jsou zahrnuty třeba i oblasti Horní a Dolní Rakousko nebo Bavorsko. Více informací naleznou cyklisté na webu: www.evropskyregion.cz

GABRIELA PIŠÍNOVÁ