„Dlouhodobě se bavíme se zástupci místní tělovýchovné jednoty o tom, že je potřeba ještě poté, co byl atletický stadion zrekonstruován, upravit divácké tribuny. Nyní tedy dojde k jejich zastřešení," uvedl starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Atletická dráha byla zmodernizována v roce 2008. „Velmi se díky tomu zlepšily podmínky například pro hodiny tělesné výchovy v místních školách," připomenul místopředseda Tělovýchovné jednoty Nové Město na Moravě Petr Hubáček. Jednota je vlastníkem stadionu.

Diváci si polepší

Prostor pro diváky, kterých při sportovních kláních přichází poměrně hodně, je však dlouho doslova „popelkou" celého sportovního areálu. „Zastřešením tribun určitě zvýšíme komfort diváků, kterých na závody přichází stále více. Budou se moci schovat před deštěm i přímým sluncem. V letošním roce se zastřešení konečně podařilo dotlačit do fáze stavebního povolení a k získání příspěvku od města," potvrdil Petr Hubáček.

Investiční dotace ve výši sedm set tisíc korun byla zatím schválena jen městskou radou, ke slovu se dostanou ještě zastupitelé, kteří danou částku musí potvrdit.

Na zastřešení diváckých tribun se v Novém Městě dlouho čekalo. „V rozpočtu jsme s investicí počítali, nicméně pořád se odkládala, snažili jsme se na ni získat dotaci. Teď jsme se ale rozhodli, že střechu zaplatíme ze svého," vyjádřil se starosta Šmarda. „Stavba by měla být zrealizovaná koncem roku," dodal.

Podle místopředsedy tělovýchovné jednoty si stadion další modernizaci zaslouží už i kvůli kvalitním výkonům novoměstských sportovců. „Výkony členů atletického oddílu jsou v posledních létech na špičkové republikové úrovni a máme několik reprezentantů České republiky," řekl Hubáček. Jenže i když by se mohlo zdát, že na konci roku budou atleti se svým zázemím stoprocentně spokojeni, není tomu tak.

„Škoda, že při trénování musíme často pracovat také jako hlídači. Nově jsme umístili na stadion doskočiště na skok o tyči, jehož hodnota je asi dvě stě tisíc korun a máme problém s mládeží, kterou molitanové doskočiště velice láká," posteskl si Petr Hubáček.

Řešením by podle něj bylo celé oplocení areálu či mobilní přístřešek na doskočiště. „Ale vše je otázka financí. Třeba by potíže s problémovou mládeží řešila kamera na zadní straně kulturního domu, díky které by byl sportovní areál stále pod kontrolou," doplnil Hubáček.