„Masarykovo náměstí je plné aut a nejvíce mě zlobí dlouhodobě parkující auta zaměstnanců úřadů a institucí, nájemců obchodů a majitelů nemovitostí, kteří tam parkují celý den. Podle dlouhodobého sledování je to více než dvacet celodenně obsazených míst," konstatoval bystřický starosta Karel Pačiska.

Když se před více než pěti lety řešilo, jak bude po rekonstrukci náměstí vypadat tamní systém neplaceného parkování, bylo necháno na rozhodnutí motoristů, zda zaparkují auta na náměstí před obchody, anebo na vedlejším centrálním parkovišti za náměstím, kam z něj vede průchod a krytá lávka.

„S odstupem času ale vidíme, že se to neosvědčilo. Hlavně o prázdninách, kdy město navštěvují turisté, je nemožné prokličkovat mezi auty, nebo někoho vysadit z auta ven. Téměř denně jsem kontaktován lidmi – chodci, kteří si přejí dopravu z náměstí vymístit," přiblížil starosta.

To však radnice vidí až jako poslední možné řešení, protože podle slov starosty by to postihlo živnostníky na náměstí, neboť kam někteří lidé nedojedou, tam nakupovat nepůjdou. Bystřičtí zastupitelé proto budou v září posuzovat nový návrh řešení. „Připravíme parkovací systém, který s pomocí parkovacích hodin parkování zpoplatní. Navrhuji, aby první půlhodina parkování byla zdarma, ale každá další hodina nejméně za deset korun. Ostatní parkovací plochy, zejména centrální parkoviště, budou i nadále bezplatné," sdělil Karel Pačiska.

Osloveným obyvatelům města se kolony aut šinoucí se náměstím a marně hledající volné místo k zaparkování nelíbí. „Když jedou shora a místo nenajdou, náměstí kvůli jednosměrce neobjedou, snaží se někde otočit a jet zase nahoru. Při tom provozu aby pak měl člověk oči i vzadu, aby do něj něco nevrazilo. Hodina na nákup podle mě úplně stačí, a když by se pak dál platilo, těžko by některé auta blokovala parkovací místa celý den," myslí si Pavel Jeřábek z Bystřice.

Při řešení budoucí podoby parkování na Masarykově náměstí chce radnice zapojit také veřejnost. „V anketě na webu města se ptáme lidí, zda by byli, anebo nebyli pro zavedení poplatku za parkování na náměstí. Případně zda by měla být první půlhodina, či hodina na nákup zdarma," doplnil místostarosta Josef Vojta s tím, že hlasovat v anketě je možné do konce srpna.