Slabou vrstvu přírodní nadílky nelze na žádném místě okresu strojově upravovat, do terénu nevyjeli ani nejaktivnější úpravci tratí ze Žďáru nad Sázavou. „V noci opět trochu sněžilo, pár vloček nás ale nespasí. Lyžovat se nedá," konstatoval na webu Ski Žďársko úpravce žďárských lyžařských stop Josef Holemář.

Jinde, například kolem Vojnova Městce, kde se upravují stopy v rámci Skiregionu Velké Dářko, jsou podmínky podobně špatné. „Je to škoda, protože už druhým rokem máme nové turistické značení. Zatím jej ale běžkaři nemohli příliš využít. Loňská zima byla špatná a ta letošní také. Sám jsem ještě ani pořádně nevyzkoušel své zánovní běžky," konstatoval starosta Vojnova Městce Karel Malivánek. Běžecké okruhy jsou u obcí kolem Velkého Dářka strojově upravovány sněhovou čtyřkolkou, ta zatím ale letos nevyjela.

Velmi špatné podmínky k lyžování hlásí také Novoměstsko. „Bohužel, upravené stopy zatím nikde nejsou, a to ani na Studnicích nebo Fryšavském ledovci. Sněhu je pořád velmi málo," informovala Lucie Příhodová z novoměstského informačního centra.

Ve špatných podmínkách amatérští sportovci příliš netouží prošlapovat ani svoje vlastní stopy. „Sám bych zatím nikam nevyjel, nemám žádné lyže určené ke zničení a jezdit po hlíně stejně není žádný požitek," vyjádřil pravděpodobné stanovisko většiny rekreačních běžkařů Jiří Kratochvíl ze Žďáru nad Sázavou.

Perfektně strojově upravené tratě existují pouze v novoměstské Vysočina Areně, ty ale momentálně nejsou přístupné veřejnosti. V areálu totiž vrcholí přípravy na biatlonové závody IBU Cup. „Tratě pro veřejnost otevřeme až po víkendu, kdy závody skončí. Připravíme časový rozpis vstupu na tratě, bude jednoduše dostupný na internetu," slíbil za pořadatelský tým Jan Skřička.

Touží-li běžkaři po solidních, a hlavně přístupných lyžařských stopách, aktuálně za nimi musejí vycestovat až na Jihlavsko. Nadšení sportovci z neziskové organizace Lyžařské Jihlavsko upravili několik prvních stop v okolí krajského města. Podařilo se jim uválcovat u jihlavské části Vysoká asi dvoukilometrový pruh a upravili i terén na Novém Hojkově. Konkrétně jde o okruh k Větrovu a pod Pešlovcem. Okruhy jsou upraveny pro bruslení. „Sněhu je sice málo, ale na starých lyžích se dá s opatrností jezdit," vedl Martin Kratochvíl z organizace, která běžkařské stopy upravuje.

Výhled počasí slibuje na příští dny teploty kolem nuly a slabé srážky. Blížící se oteplení nebude na Žďársku tak intenzivní, jak se předpokládalo. Spíše než obleva může hrozit ranní ledovka. V průběhu příštího týdne se má opět ochlazovat. Noční tepoty se budou pravidelně dostávat pod bod mrazu.