Dotace podpoří slavnostní rozsvícení vánočního stromu. „Plánujeme ho na 5. prosince, v den, kdy chodí Mikuláš,“ informoval místostarosta Jaromír Brychta. Příspěvková organizace Active, která si bere tuto akci na svá bedra, by měla ještě uspořádat vánoční jarmark dětských výrobků, výstavu loutek, lidová pásma s adventní a vánoční tématikou, koncert a střeleckou soutěž, v níž hlavní cenou by se měl stát vánoční kapr.

Příspěvková organizace Kultura Žďár začne se svými předvánočními aktivitami už v listopadu a to sérií divadelních představení pro děti a koncertem na Staré radnici.

Vážná hudba se bude 1. prosince ozývat z kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Je nazván Santini ve vyšších sférách a je uspořádán v rámci festivalu Pontes. Vystoupí zde Virtuosi di Praga pod vedením Oldřicha Vlčka spolu se sólisty Národního divadla Praha Alžbětou Poláčkovou a Igorem Kučerou.

Se svou troškou do mlýna přichází i barytonista Jakub Pustina. Vánoční koncert pro veřejnost se uskuteční 19. prosince v kostele svatého Prokopa. Společně s Jakubem Pustinou vystoupí i pěvecký kroužek Žďáráček.

Do kaskády prosincových akcí se zapojí také Základní umělecká škola Františka Drdly s tanečním koncertem tvořeným jednotlivými tanci s vánoční tématikou.

Finanční příspěvek byl poskytnut rovněž vánočnímu programu Batyskafu. Mimo klasické hudební koncerty tu proběhne výstava prací z Domova pro matky s dětmi, divadelní představení, ples, koncert cimbálové muziky Rivus a vystoupí i písničkář Xavier Baumaxa.

Posledním z úspěšné sedmičky žadatelů je místní pěvecký sbor Svatopluk, který chystá tři vánoční koncerty a to ve Žďáře nad Sázavou, Novém Městě na Moravě a ve Sněžném.

Žďárský koncert se uskuteční 26. prosince v kostele svatého Prokopa.