Granule si pak kupují myslivci nejen ze Žďárska, ale i z ostatních koutů republiky, kteří mají o tuto směs zájem. Krmivo je vyrobeno podle speciální receptury a obsahuje všechny pro lesní zvěř důležité látky.

Nechybí v něm například lisovaná směs obilovin, vojtěškových úsušků, vitamínů či minerálů. A tyto granule se v krmelcích mohou objevovat již v těchto dnech.

„Tam, kde teď není žádná potravní nabídka, se totiž začíná s přikrmováním už v září. Právě podzim je totiž pro zvěř poslední vhodná doba pro to, aby se připravila na zimní období. Potřebuje si vytvořit dostatečné tukové zásoby, z nichž pak bude během zimy čerpat,“ vysvětlil Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.

Přirozená potrava

V současné době už zvěř moc možností ke konzumaci přirozené stravy nemá. Tráva začíná usychat a kromě vlákniny obsahuje jen minimum živin. A strniště, která jsou po sklizení obilí díky bujícímu plevelu pro zvířata výživným zdrojem potravy, se již vyskytují na Žďársku pouze minimálně – obvykle bývají rychle zorána.

Potřebné živiny tak musí zvěři nahradit zmiňovaná granulovaná směs. Myslivci by však měli mít přichystáno i další krmivo. „Uskladněné už má být v krmelcích i senících seno a postupně dokrývána zásoba krmiva jadrného,“ dodal Oldřich Sedlář.