V rámci projektu odborných praxí s Řemeslnickou komorou v Chemnitzu se nejlepší truhláři, tesaři, instalatéři a opraváři lesnických strojů zapojili do běžného života německé firmy, kde měli možnost si vyzkoušet nejnovější technologie, pracovat s moderními stroji, nástroji a s novými materiály.

Truhláři Míra Novotný a Michal Vázler se například podíleli na výrobě nábytku na zakázku, opravář Roman Lhoták si vyzkoušel servisní práce na vozech Jeep, instalatér Tomáš Peňáz montoval potrubí a podlahové vytápění a tesaři Tomáš Cakl a Jan Poul renovovali staré podlahy a stropy v historických budovách.

Práce to byla zajímavá a naši praktikanti při ní obstáli znamenitě. Kromě odborného rozvoje žáků splnila praxe v Německu i další cíle projektu. Kluci si procvičili cizí jazyky, zorientovali se v neznámém prostředí velkoměsta, dokázali se o sebe postarat a navázali ve firmách přátelské kontakty. Ty se jim do budoucna mohou hodit, protože o dobré řemeslníky je v zahraničí velký zájem. Důkazem jsou nabídky práce, které každý rok dostáváme.

Naše škola bude pokračovat v úspěšném projektu i v příštích letech a nabídne tuto zkušenost i děvčatům oboru Ošetřovatel/ka.  Jsme rádi, že se u nás na Bělisku stala odborná praxe v zahraničí pevnou součástí vzdělávání v učebních oborech.

Milada Ondráčková